Valley

Valley

Architect
MVRDV
Location
Zuidas, Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
Offices

Shops

Apartments
Marcel Steinbach

Valley

MVRDV as Architects

With its landscape of jagged stone terraces, bay-windows, and balconies, covered in dense planting designed by landscape architect Piet Oudolf, Valley brings much-needed greening to Amsterdam’s Zuidas business district. Designed for EDGE Technologies, the 75,000m2 mixed-use project contains apartments, shops, offices, cultural institutes, and a creative centre, highlighted by a publicly accessible "valley floor" located on the building's podium, at the 4th and 5th floors.

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

In twenty years, the Zuidas area of Amsterdam has developed into the main international business centre, which resulted in a reduced focus on residential interests. The development of Valley is part of the city’s ambition to correct this by transforming the area into a more liveable and complete urban quarter, welcoming large amounts of residents and additional public facilities to the area over the next decade.

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

Valley’s three peaks of varied heights reach up to a maximum of 100-meters at which the publicly accessible Sky-bar sits, spread out over the top two stories, offering panoramic views over Amsterdam. The building consists of 200 apartments, 7 storeys of offices, a three-storey underground parking with 375 parking spots and various retail and cultural facilities. From street level, a pedestrianised path, running along retails functions, terraces and roof gardens, leads up to the central valley-area spread across the 4th and 5th level and surrounds the central tower. Internationally renowned landscape architect Piet Oudolf designed all of Valley’s vegetation, focusing on a year-round green appearance. The project derives its name from the publicly accessible terraced valley that is spread out in-between its three mixed-use, towers.

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

Valley’s location is defined by transition. It sits on the border between residential and commercial functions. It forms the connection between green sports fields and the dense urban setting of the business centre and it initiates the change from the smaller scaled buildings of the inner city to the large volumes that define the South-axis. The concept of the building is rooted in this idea of transition. 

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

By placing the residential volumes on top of the multifunctional plinth and pushing them to the very edge of the envelope, the resulting volume reads as one single entity. In mirroring the corporate surroundings by way of its reflecting glass exterior façade, the design acknowledges its corporate heritage and visually connects to its immediate neighbours. In direct contrast to this, the inner façade is defined by a series of rugged, stone terraces with large planters, covering the building in vegetation and bringing a sense of human scale to the volume. Through this opposing treatment of the facades, the duality of the resulting volume, which is reminiscent of a carved out block, is expressed: The corporate vs the residential. The XL vs. the human scale.

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

Publicly accessible from ground floor, through 2 large stairs, is the Grotto, a large interior space, fully clad in natural stone and lit by two great skylights that double as water filled ponds on the valley above. The Grotto serves as both a living room for the residents of Valley as well as a Grand Foyer for all other activities in the building, ensuring a lively atmosphere throughout the day.

MVRDV’s design for Valley emphasises the contrast between the corporate history and the more residential future of the Zuidas. Its offices boast high floor-to-ceiling windows, large, brightly lit floorplates and full-service amenities. The residential levels have large openable windows and sliding doors for outdoor spaces integrated within the stone facades. Outdoor ceilings and terraces are clad in natural stone as well, as are the fixed, automatically hydrated planters of varying heights that facilitate Valley’s distinct green appearance. Full glass railings protect residents against wind and sound without impeding on their panoramic views.

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach

The jagged, natural stone façade is defined by using a parametric tool developed in collaboration with Arup Amsterdam. This allowed for much-needed real-time control over quantities of daylight and sunlight, over structural limitations and required privacy, amongst other things. The resulting overall variation of Valley’s building volume means that no two apartments are alike, creating a wide variety of housing types with unique plans for its inhabitants.

The abundance of outdoor spaces and communal green area’s promotes health and well-being whilst at the same time, contributes to the buildings green ambitions. In addition to a -0.3 EPC rating and a GPR score of 8, Valley will aim for a BREEAM-NL Excellent rating.  

photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach
photo_credit Marcel Steinbach
Marcel Steinbach
photo_credit MVRDV
MVRDV
photo_credit MVRDV
MVRDV
photo_credit MVRDV
MVRDV
Project Credits
Architects
Consultants
Engineers
Consultants
Consultants
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSolarlux
Natural StoneKOLEN
Product Spec Sheet
Manufacturers
Natural Stone
by KOLEN
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More