Vanke Daxing Sales Gallery

Vanke Daxing Sales Gallery

Architect
Spark Architects

Christina Taeubert
Location
Beijing, China | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Shu He

Vanke Daxing Sales Gallery

Spark Architects as Architects

Construction has begun on SPARK’s competition-winning design for a 127,000sqm mixed-use development that will serve as a new leisure and business centre in Beijing’s developing Daxing district. The Vanke-Shoukai joint-venture development will incorporate an expansive publicly accessible park environment between office, residential and retail buildings. The design represents a dedicated effort to provide an open realm for community interaction and enjoyment in Daxing.


SPARK’s design for the Vanke-Shoukai Mixed-use Development Daxing aims to blur the boundaries between indoor and outdoor spaces, and between retail and recreational zones. It creates a large open park between high- and low-rise blocks, where the human scale predominates and spatial transitions encourage voluntary discovery.


The development is at the epicentre of a larger master plan for the Daxing district in southern Beijing. This district will act as a major destination between the future airport and Beijing’s central core – a gateway to the capital. Located north of Nian Tan Park on two adjacent plots of land, the Vanke-Shoukai development will also provide an urban datum that facilitates connections between the city’s major focal points.


Incorporating an office tower, serviced apartments, a mall, a commercial complex and a park, the development will serve as a new centre for leisure and business. “We aimed to create a variety of atmospheres and scales, and a range of interior and exterior spaces,” says SPARK Director Jan Felix Clostermann. He continues, “We hope this hybrid of urban and ‘natural’ spaces will be a successful model for anchoring a newly developing peripheral area.”


The design for the south plot incorporates a 120-metre-high office tower, a Citadines serviced apartment tower, and a shopping mall. The design approach is to break away from the conventional podium/tower typology where the volume is typically introverted. Rather, the podium is pierced and shaped by two main axes that allow for fluid mobility through it. The effect generated is akin to streets running between city blocks. Clear distinctions are made between the multiple programme components by cut-outs that reveal negative space between the building volumes.


The serviced apartment volume has been placed strategically to maximise views toward the north and south parks. It will primarily act as a destination for business, given the close proximity to the future airport in the south of Daxing. Attention has been paid to connections with the retail street. The design intention is to encourage guests to meander and capitalise on the available shopping and dining opportunities during their stay.


In the mall, large internal terraces act as extensions of the shop fronts. Escalators and walkways connect to the adjacent terraces and weave the development into the 3D urban pedestrian network. The terraces are able to accommodate temporary booths, open bars, dining, or even casual relaxation zones. The design for the north plot incorporates office and retail zones positioned at each end of the new park. The park, embraced by architecture, has been imagined as a “programmed void” – an open space that accommodates a variety of discoverable landmarks including leisure and activity zones, seasonally themed gardens, playgrounds, and a large-scale sunken plaza. The park has been designed to be enjoyed physically at multiple levels, and visually from the architecture that overlooks it.


Pathways intertwine between the activity areas, inciting movement from zone to zone while serving as a loop between the blocks. With multiple protruding balconies, the two-story retail environments on the north plot allow for unhindered views into the park. They are topped by a low-rise office typology. The northern and southern zones of the development are linked by pedestrian crossings as well as an underground retail passage, allowing for an interwoven ensemble of mixed-use functions that strive to set a new standard in the region. A public car park below the landscape contributes provides a “park and ride” facility, supporting the existing subway infrastructure.


Construction of the four-storey sales gallery at the northern end of the site has been completed. This building was conceived as a combination of two elements: a circular structure from which a wedge has been cut, and a pragmatic cantilevered office box. Their combination generates spatial complexity that will be echoed across the development and encourage a sense of discovery.


Overall, the design presents a counterpoint to the dense modes of development that characterise central Beijing. It represents a continuation of SPARK’s efforts to focus on the potential of architecture to contribute positively to the experience of the city.


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More