Ventura Hillside Home

Ventura Hillside Home

Architect
DARX Studio
Location
Bell Canyon, CA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

Ventura Hillside Home

DARX Studio as Architects

This project is located within the gated equestrian community of Bell Canyon, ineastern Ventura County California. The house is nestled midway up a steep hillside with views capturing the rolling hills and mature trees of Bell Canyon below. The topography of the lot had a steep heel andtoe, while the middle portion of the lot was more moderately sloped, creating a natural place to locate a building pad.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The main consideration of the design was how the structurewould respond to the terrain and capture the canyon views of the Simi Hills. The building elongates itself parallel to the view, thus creating panoramic views into Bell Canyontoward theeast, while hiding itself from the two neighboring buildings on either side. By siting the mass of the building along the eastern edge of the slope, it opened up a large garden backyard between the building and the descending slope. Site lines from the interior social spaces extend from the backyard garden to the view of the canyon below.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The procession through the house starts with awinding driveway up the hillside slope, that leads to a large motor court. The lower level of the house is carved into the hillside with a garage, media roomand entry hall off the court. This allows the building to functions as a predominantly single level house above and take advantage of the larger flat pad with a backyard garden.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

Thelower levelentry hall has a flanking double run staircase ascends to a bridge on the upper level. The double stair was inspired by the topography of a canyon interior with the hillsides ascending to either side. The building materials of the lower level echo the earth toned colors of the hillside which it is emerging from.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The upper level bridge serves to divide thehouse programmatically into two hierarchical areas, with the public social spaces to the north and the private bedroom wing to the south. Thekitchen, dining and living room extend to an interior courtyard which faces the view and allows for the view to be experienced both indoors and outdoors. The courtyard view extends in the opposite direction of the view with site lines continuing into the den and an exterior pool cabana beyond.

photo_credit Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi
Photo credits: Oren Dothan & Ryan Childers,Image retoucher: Michela Secchi

The opposite wing of the house, beyond the bridge, houses the bedrooms. The master faces the view and behind it are threekid’s bedrooms, with a connecting hallway which is glazed towards the rear garden. The second floor materiality is of lighter colors, which are experienced as a softer transition against the backdrop of the sky.

Caption

A reoccurring theme of the design is that vantage points extend laterally from the interior spaces towards the courtyard, the backyard garden, and the canyon beyond. The house takes advantage of the horizontal nature of human vision and uses it to create and capture broad views.The extensions of spaces laterally are more supportive of a comfortable visual experience than grand vertical spaces. The design of this project relays heavily on this notion, and from all social spaces of the building views constantly extend latterly to the distance.

Caption
Caption
Caption

Material Used:

1. Autocad

2. Sketchup

3. Arcadia Windows

4. Tektrim

5. Restoration Hardwood

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsArcadia Inc
Hardwood Flooring InstallerRestoration Hardwood
ManufacturersSKETCHUP
SuppliersTektrim
Product Spec Sheet
Windows
Hardwood Flooring Installer
Manufacturers
Suppliers
by Tektrim
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More