Viewpoint House

Viewpoint House

Architect
Jim Caumeron Design
Location
Quezon City, Metro Manila, Philippines | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Bien Alvarez
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintBoysen(Pacific Paint Philippines, Inc.)
Latex Paint
CountertopsCaesarstone
Garage Floor TileABK
Water ClosetCeramica Catalano
Fabric Cloth and Wood, All Seating FurnitureDAaZ
FaucetGessi

Product Spec Sheet
Countertops
Garage Floor Tile
by ABK
Water Closet
Fabric Cloth and Wood, All Seating Furniture
by DAaZ
Faucet
by Gessi

Viewpoint House

Jim Caumeron Design as Architects

View Full Video of the House: https://youtu.be/zq1KmdkZbds

 

Articulated by camera lens-like extrusions, Jim CaumeronDesign has realized ‘viewpoint house’ in a dense subdivision of Quezon city in the Philippines. Organized to highlight views of the outdoors, the dwelling features a warm interior core sheltered by a white concrete ‘hood’ with trapezoidal niches. Jim Caumeron created an L-shaped floor plan to fit the L-shaped site, and the client’s extensive 4306 ft2 (400 m2) space requirements. The east and rear sides of the property have no views as they’re blocked by a fenced wall owned by neighbors. The west-facing aspect, on the other hand, benefits from the afternoon sun. It also fronts the street access and a small community park. the design highlights the view of the park by a huge picture window that’s placed at the corner of the house.

 

Raised above standing height to ensure privacy, the window offers a lovely view of the opposite treetop. The entrance hallway and stairs are located on the west side with a ribbon window facing the street and the park. Above it is a wall of small punctured windows with a profile section-detail that is slanted to keep the rainwater out while still allowing natural air to seep through it. This wall blocks the sun’s heat in the afternoon but at the same time allows the stair atrium to breathe. The setback is kept open as small private open areas of the dining room and the guests’ room on the first floor. 

 

The garage adjacent to the living areas is transformable into an extended party area, highlighted by a square frosted glass door from the living room. It is typical for Filipinos during fiestas, christening, house blessings etc. to welcome everyone in the community to feast. Normally, the garage area where a big table can be set up is the best space for it to keep the main living and dining areas private and indirectly exclusive to family and close friends. On the second floor, two hallway windows are located at both ends for light and cross-ventilation.The hallway has a flank of doors that are recessed on the wall echoing the profile of the window viewports. behind these recessed spaces are storage and closet spaces.

 

One of these doors is the library with customized tables, lamps and bookshelves. The space was meant to be fully air-conditioned but the architect insisted to make the picture window along the hallway openable. There are also small random windows on the opposite side of the library with few of them that are operable. the window frames are customized wooden casements with magnets for closing. The small windows reflect the punctured windows of the west façade and become a backdrop of the library interior when looking towards the hallway. A portion of the corridor is part family room. when the air-conditioning is on, a pocket glass door can be pulled out from the wall making the hallway area part of the space. 

 

The owners’ local hardwood collection was used for the second floor and wood finishes that dictated the color scheme of the house. The architect imagined the wood finishes as the warming and comforting element in the interior. The geometric visual language of the exterior can also be seen on the ceiling design and interior furnishings Jim Caumeron designed. The “mother” window is also used as view portal by two interior windows – the family room and the masters’ bedroom at the second floor. Instead of having a boring blank wall opposite the masters’ bed, the architect provided a bay window seating that overlooks the living areas, family room and the view of the park. same views can be enjoyed in the family room. This makes the tree at the corner of the park referenced as the viewpoint of the house.

 

Material used: 

  1. Facade cladding: Paint, Latex Paint, Boysen
  2. Flooring: Garage Floor Tile, ABK Re Work, ABK
  3. Doors: Customized
  4. Interior furniture: Fabric Cloth and Wood, All Seating Furniture, DAAZ
  5. Water Closet, Catalano
  6. Faucet, Gessi
  7. Countertops, Cesarstone

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More