Villa Dolni Dobrouc

Villa Dolni Dobrouc

Architect
Alexandr Skalický architekt - ASMM
Location
Dolní Dobrouč, Czech Republic
Project Year
2006
Category
Housing
Ester Havlova

Villa Dolni Dobrouc

Alexandr Skalický architekt - ASMM as Architects

The basic idea of the design of the Villa is based on the layout of its internal rooms and on the work with the interior as a kind of "residential countryside". The internal rooms and the immediate surroundings of the Villa form a "spatial zone" which runs through the Villa and its surroundings as a continuous line. The Villa is partly sung in the slope of a hill to form a large and flat entrance area in front of the house. This area is the first "external" room of the Villa. It is here where the visual contact with the Villa actually begins. The space that begins in this place runs, with various modifications, through the whole house. Behind the entrance area, the "zone" enters the internal space of the Villa. The zone consists of two inside floors. From the entrance hall which is on the lower level, the "interconnected space" leads to the residential floor in the upper level via an open staircase and ends before the dining and living rooms.


The terrain just next to the sunk entrance area has been landscaped so that it follows the slope of the hill. Visually, the Villa looks lower than it actually is. The landscaped terrain creates a feeling that the main entrance is on the underground floor. For that reason, the entrance hall, despite its spaciousness, makes a rather confined impression. The main residential rooms of the Villa are upstairs. Individual residential rooms are indicated by walled partitions which do not reach up to the ceiling or to the side walls. The glazed wall of the residential hall looks out on the garden to the south and is not visible from the entrance. That is the reason why even the overall dimensions of the interior are not evident at first sight. The architect's ambition was to incorporate a certain shock effect into the layout design. The shock effect is based on the character of the internal rooms. When visitors enter the Villa for the first time, they have a feeling that they are entering a confined underground structure. Nevertheless, after they go through the house and continue upstairs to the first floor, they get to a large room connected by a continuous glazed wall with the garden. If they look through the wall, they have a nice view of the other side of the valley. The layout of the Villa resembles the letter "T". Having many sections, the Villa cannot be seen as a whole from any place in the garden. Visually, the villa seems to be much smaller than it actually is. The overall composition of the villa also includes a double garage standing individually near the property entrance and forming a foreground of the mass composition.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More