Villa Eder-Hederus

Villa Eder-Hederus

Architect
General Architecture

Kod Arkitekter
Location
Kummelnäs, Nacka, Sweden
Project Year
2013
Category
Private Houses
© Åke E:son Lindman

Villa Eder-Hederus by Kod Arkitekter + General Architecture

General Architecture as Architects

The house is located in Kummelnäs, near Stockholm. The cottage from 1850 had been used as a summer retreat since the 1960's. It was in bad condition, but with an intact timber log structure on a robust stone foundation. Its 60 sqm in one level was transformed in a hasty renovation in 2006, including raising the roof, into 90 sqm in two storeys. The original building was given a new life in a traditional style. The whole facade and its detailing, as well as all windows were painted with a gray linseed oil paint.


In 2013 an adjacent building volume was built, adding a further 90 sqm. The new building is adapted to the original house, with a simple shape that accentuates the existing volume and its precise position on the site. Together, the old and new buildings form a coherent series of related volumes and external spaces.


The new building is constructed entirely with solid wood panels. The facade is covered with boards of plywood with a detailing related to the original building, but done with rhythm of its own. The exterior is painted in the same gray linseed oil paint as the original cottage, that continously changes character with the colour of the sky.


On the interior, the inside of the wood panels is left untreated. Windows and doors are made of pine with window sills of marble. The floor is covered with marble and a grey wool carpet. The ceiling is dark gray.


The layout of the building was radically altered through the new extension. The entrance was moved to the new part of the building, where a new entrance hall functions as a link between the new and the old parts. The kitchen occupies the bottom floor of the original cottage, while a double-height living room is situated directly on ground level in the new part with direct access to the garden. The bedrooms are located on the upper floors of each building volumes: the master bedroom suite in the new part and the children's bedrooms in the old part.


The building has experienced many changes over the years and the recent renovation and refurbishment are not an act of restoration. The details, technology and design has been adapted to economy, will and needs.


Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More