Villa Falésia

Villa Falésia

Architect
RUIZ PARDO - NEBREDA
Location
Óbidos, Portugal | View Map
Category
Private Houses

Villa Falésia. Portugal

RUIZ PARDO - NEBREDA as Architects

The villa is located in a unique location on the Portuguese coast, on an elevation overlooking the Atlantic Ocean. Enveloped in herbaceous shrubs and ground cover plants, the residence is conceived as an open architecture in relation to the landscape.

The site is a large viewpoint overlooking the ocean with a steep 12-meter slope. The project tries to make the most of this situation. The access to the house is located in the highest part of the plot, and the slope descends to the bottom of the plot. The house adapts to the slope of the terrain by fragmenting the built areas in a terraced manner. This strategy aims to reduce the visual impact of the built volume from the outside and minimize earthworks.

Caption

The character of the house is strongly marked by a powerful mixed structural solution of wood and steel with large spans that allows wide views and covered terraces in relation to nature. The large spans and cantilevered, or elevated, bodies offer a rich variety of transitions between inside and outside through suggestive intermediate spaces, balconies, and covered and uncovered terraces.

The villa is divided into two inhabited floors, the upper and lower, which are separated by an open intermediate level, like a large panoramic terrace. On the intermediate level, there is a small connecting space between the two at double height and with a large skylight at the top that allows the entry of natural light and ventilation. This enclosed space that connects the different levels can be opened completely so that there is no distinction between exterior and interior. 

Caption

The upper floor, the access floor, houses the main uses of the house (master bedroom, kitchen, living rooms, dining room, and garage), and a central double-height atrium on the intermediate level. On the lower level are four bedrooms that also act as living rooms, or painting rooms, as well as the pool overlooking the ocean. On the intermediate level, different uses are distributed along the terrace-viewpoint, such as a dining room and outdoor kitchen, solarium, or meeting spaces around an outdoor fire. 

The glazed openings of the house at each level can be widely opened, blurring the distinction between interior and exterior. In addition, the inclusion of plant areas in the architecture itself through long planters contributes to the integration of the architecture into the landscape. The combination of materials used -sandstone, timber, and ample glazing- allow for close proximity to the natural setting. 

In the immediate surroundings of the villa are lawn areas bordered by tree species (maritime pines, umbrella pines, and pomegranate trees), shrubs, and herbaceous plants that are easily adapted to the local soil and climate conditions.

Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More