Villa Holtet

Villa Holtet

Architect
Atelier Oslo
Location
Oslo, Norway | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
© Gunnar Sørås

Villa Holtet

Atelier Oslo as Architects

The starting point for this task was a typical challenge in Oslo: densification in an area of existing single family houses. The plot was a lovely old garden, but a flat terrain and a relatively tight situation gave a limited view. It was important for us to preserve much of the garden for outdoor use, but also as a natural quality to the enjoyment of residents, both outside and inside. Therefore, the ground floor has a relatively limited footprint, while the larger upper floor cantilevers out creating covered outdoor areas. The house is broken up into smaller volumes to adapt to the relatively tight situation and the scale of the surrounding buildings.

photo_credit © Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

As an addition to the garden, and as compensation for the reduced view, the project creates an inner landscape, a sequence of rooms with varying scale and use, different degrees of transparency and privacy, changing views and light conditions. The central double height living room is the heart of the house and connects all the rooms and areas. The room is surrounded in first floor by lobby, kitchen and dining room, and the garden with its various outdoor areas. A staircase leads up to a gallery with access to the private rooms, bedrooms and bathrooms. The gallery is a casual place, and acts as an extension of the rooms. A large skylight provides varied light and shadow effects through the day.

photo_credit © Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

The house structure is prefabricated wooden columns and beams. All structure parts are exposed in the interior of the project. The cantilevered rooms on the 2nd floor hanging from high beams under the roof. The beams have different dimensions, depending on the cantilever length. The columns have unique dimensions, adapted to their individual loads. It has not been the goal to standardize or clean up the construction, but rather let it be an organic result of the housing geometry.

photo_credit © Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

A system that cannot immediately be read as a clear structure, but rather gives the qualities of a forest, where you can let your eyes wander along continuing branches. The project is carried out within a limited budget. An open and trusting cooperation between the builder, architect and contractor has nevertheless enabled a distinctive and elaborate house.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More