VILLA in Xitang Ancient Town
Xu Xiaodong

VILLA in Xitang Ancient Town

NATURE TIMES ART DESIGN as Designers

The project is located in an ancient water town in Jiangnan Region (Southern China), embracing local characteristic cultural context. Accompanied by the Naera Hotel and an organic ecological village, and based on the rich culture and multiple commercial operations on the site, it creates a diversified living scene and vacation experience that conform to the contemporary trend, and establishes an aesthetic dialogue among living space, art, landscape and nature.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

The buildings around the site adopt the spatial pattern of "vertical courtyard". In response to these main buildings, the project outlines a three-dimensional space with Jiangnan features, which balances modern and ancient elements and meets both living and socializing needs. The "emptiness" between buildings is settled through gardening techniques. Surrounded by plants, irregularly-cut stones pave a winding pathway at the outdoor area, echoing the pavilion and building on the site.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

The overlapping and staggered design expressions extend the linear and fluid setting, eliminating rigid visual separation. The reception area leverages the design concept "pavilion" for spatial planning and functional attributes. The two "pavilions" are like two boxes that overlap each other. The three sides of the external "pavilion" provide a view to the outside, which ensures the visual openness, with rich circulation routes around. At the center of the external "pavilion" stands an internal "pavilion". A shallow "pool" is carved and set at the bottom of the internal "pavilion", with ripples and reflection on the water surface.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

The internal "pavilion" inside the reception area functions as a miniature art gallery, where only one painting is exhibited on the wall at a time. Distinct from conventional pavilions, it is isolated from outdoor noises, with a view to providing a tranquil spiritual experience. The gardening approaches from inside to outside are employed to create the spatial order. A large amount of transitional spaces play an indispensible role in producing the spatial atmosphere. The entrance achieves a subtle balance between "openness" and "closeness", and utilizes a twisting circulation route to attract people to explore.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

The connection between inside and outside is strengthened by staggered openings with different sizes. The openings either block sightlines or offer a free view to the interior and the outdoor environment. As the sightline shifts, people can catch a glimpse of indistinct scene ahead. The archaized and harmonious ambience brought by various things, the greenery of the courtyard, overlapping layers and multiple dimensions blur the boundary between human and nature, and meanwhile enhance immersive feelings.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

Natural wood and stone are used as main spatial materials. The fragrance of wood and stone grains adds a varying aesthetic to the space as time passes by. The plants picked from wild mountains become decorations, the moisture, color and form of which change with time.

photo_credit Xu Xiaodong
Xu Xiaodong

The original introverted and gentle beauty of objects is intensified, producing a soothing atmosphere. The placement of each object is elaborately considered, which builds a dialogue with the space. The visual composition is combined with the spatial narratives. The imagery of mountain and water is mirrored by objects, closely interacting with daily life.

photo_credit © Xitang Zhilin Cultural Development Co., Ltd.
© Xitang Zhilin Cultural Development Co., Ltd.

With sunshine and shadows slanting through the interior, the spatial experience changes with time. As daylight decreases at night, overlapping shadows appear. The project innovatively integrates architecture, landscape and space, not only highlighting the traditional culture of the ancient town, but also realizing the interpenetration of interior and outdoor spaces. It creates unique living and experiential scenes awash with the charm of time and vitality, turning busy daily life into an ever-lasting artwork.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More