Villa Kameleon

Villa Kameleon

Architect
FELT architecture& design
Location
Langebaan 91, Zoersel, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Care Homes
Stijn Bollaert

Villa Kameleon, Zoersel

FELT architecture& design as Architects

This care home in the small municipality of Zoersel was designed on the initiative of a private client. They set up a partnership with non-profit organisation Emmaus to develop a residential project for the family’s granddaughter and eight other residents with a mental disability.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The beautiful building site is located near the Monnikenheide domain, on the transition of a forest and a residential area. The green character of the site was preserved as much as possible and the new house was designed as a rational and hypercompact volume with a recognizable hexagonal ground plan.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The building was carefully positioned into the forest with special attention to preserve the proximity of the trees on most sides of the building, and to create a more open area on the south side of the house to ensure sufficient incidence of light. The faceted façades alternate between light grey plaster and various shades of green glazed tiles. This simple play of rhythm and materiality breaks down the volume of the building and allows it to establish a different relationship with its surroundings from every side.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

For the interior a warm and homely palette of colours and materials was carefully composed. A central hall with a spiral staircase forms the heart of the building. Six identical studios on the first floor are arranged around it. The ground floor accommodates the communal areas and three other studios, with extra attention being paid to integral accessibility.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

In order to avoid the all too rectangular and overtly functional rooms that are mostly designed for health care architecture, each studio is located at a corner of the hexagonal plan. This extra angle gives the studios a double orientation with two different views on the landscape, and a strikingly functional layout. In contrast to a more standard care room layout, the bathrooms were pushed to the facades, allowing them to profit from the natural daylight coming in.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

A dome on top of the central hall brings light deep into the heart of the building and offers a view of the sky and the treetops.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More