Villa MRLV
Alessandra Bello Fotografa
Product Spec Sheet

Villa MRLV

depaolidefranceschibaldan architetti as Architects

The project tells of a mighty wadding wall that creates a quiet and sheltered internal courtyard, protected from the view, noise and chaos of the nearby city. A house that becomes a refuge, a place of quiet, almost a fortress, the praise of a private life that does not feel the need to show itself.


Located in an area that is suffering from rapid building expansion and does not offer particular design ideas, the house does not seek mimesis with the context. It imposes itself, due to its size, but tries to do it in a discreet way looking rather at the past from which it takes the materials, construction techniques and concepts of private living.


A project that comes from the earth and borrows its colors and materials: a brick that characterfully binds this building to its place. The clay quarried a few kilometers from the intervention site determines the chromatic and material stamp of this project. A type of material that, with its simplicity, imposes discipline and rigor in use, and becomes a coating worked with horizontal joints hollowed out to further emphasize the horizontality of this project.


From the outside, the view lays on the north face and meets walls that look like a fortress, openings that recall slits calibrated by functional needs.


To interrupt the silent front, there are only two lines, decisive, dark, sharp. The kitchen window that accompanies the regular texture of the brick and the volume of the fireplace which, in relief, vertically cuts the façade, interrupting an expressive monotony of the brick cladding that finds exaltation in its repetition.


To separate the volumes of the north façade is the void of the entrance which, acting as a counterbalance to the silent wall fronts, hints at a glimpse towards the private, in a chaste, measured way.


Once through the entrance, any limitations falls and the house is revealed to the guest. The heart of the house is, without any doubts, its internal courtyard, the fulcrum of an "L" -shaped plan that allows you to enhance private functions, finding in the entrance junction its center of gravity and point of balance between public and private. The domestic environments are deliberately facing the inside of the lot, to form protected environments, which interact with the interior through a continuous window, punctuated by a vertical scan of thin steel blades that completely modulate the front creating a play of light that accompanies the passing of hours indoors.


The vestibule, a compressed and permeable space, leads respectively to the relating spaces of the living room to the west and to the double height of the stairwell to the east. This loses its strong material components and becomes almost ethereal when it is flooded and by the zenith light that bathes the walls, becoming a diaphragm that leads to the private spaces of the sleeping area, voluntarily brought upstairs in correspondence with the east volume to protect acoustically from the street living spaces. The rooms open onto a large terrace also overlooking the outdoor patio and enjoy the sunset light and the view of the swimming pool.


The study of the interiors has its focus on the essential choice of the materials used. The gray tones of the stone become inspiration for the choice of floor coverings and pictorial surfaces, up to the choice of textiles and lacquers. The presumed uniformity of the nuances is contrasted by the warm flavor of the natural walnut wood materials, which finds wide expression in the boiserie systems and furnishing accessories. Trait d’union between the materials is expressed by the rigidity of the metals that contrast with an absolute black and, at the same time, unite the material themes expressed.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More