Villa Platan

Villa Platan

Architect
ADEPT
Location
Aarhus, Denmark
Category
Private Houses
Jakob Lerche + ADEPT

Villa Platan

ADEPT as Architects

Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sit on the very edge between land and sea. ADEPT is behind the design that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.

photo_credit Jakob Lerche + ADEPT
Jakob Lerche + ADEPT

The villa was completed for a private client with the opportunity to build at the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home. The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appear serene and closed, the primary volumes broken only by the precise entrance door. Towards the sea and the garden, small courtyards are embraced by open and transparent facades with views towards the sea.

photo_credit Jakob Lerche + ADEPT
Jakob Lerche + ADEPT

“The villa was designed with the unique location as one of the main inspirations. Living in this home is an ever-changing experience of nature as the building itself frames the sea and the sky”, explains Anders Lonka, partner at ADEPT.

photo_credit Jakob Lerche + ADEPT
Jakob Lerche + ADEPT

Sand colored Kolumba brick and robust oak framing, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site. Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together. All primary spaces have a contrasting end wall with a piece of handmade build-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom. The basement has three guest rooms and a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells.

photo_credit Jakob Lerche + ADEPT
Jakob Lerche + ADEPT

The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees and wild flowers.

Caption
Caption
Project Credits
Architects
Engineers
Landscape Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Decorative LightingLouis Poulsen
BricksPetersen Tegl
ManufacturersSWEDOOR JELD-WEN
Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Bricks
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More