Villa Timmerman

Villa Timmerman

Architect
Bornstein Lyckefors Arkitekter
Location
Askim, Gothenburg, Sweden | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
©Kalle Sanner

Villa Timmerman

Bornstein Lyckefors Arkitekter as Architects

On a southwest-facing slope by the sea stands Villa Timmerman, a semi-detached house designed by the married architect couple Andreas Lyckefors and Josefine Wikholm.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

Askim, in the south of Gothenburg, is a popular residential suburb which has been gradually densified since the 1960s and is today almost completely developed. Here, the architects bought a plot of land for residential use and then built a semi-detached house under their own auspices, where the other part of the house partially financed the project.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

SITUATION

Andreas: It was a challenge to create a semi-detached house with equal qualities in both ends as they naturally face different directions. We had to study the local conditions carefully and take into account weather conditions, views, sun, evening sun, contact with the street and neighbors. In the end the house could be arranged so that both parts of the house get morning-, noon- and evening sun. There is always sun on one terrace or balcony during the bright part of the day.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

Another challenge was to create qualities on all floors as the house is placed in a slope. The flow of light through the structure helped sculpting the plan and placement openings. The stairs at the back of the house, with large windows and glass roofs, allow a good amount of light deep into the ground floor and balance the large glass sections on the mezzanine level. The result is that light comes from three directions also at ground level. Ceiling lights and double ceiling height help to create a home where the light flows even on cloudy days.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

By working with these qualities, the two houses can thus be experienced as independent parts, in a close relationship with the landscape and with flowing light and open spaces, rather than as a semi-detached house on a hillside plot.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

ORGANISATION

We wanted the house to be able to grow with the family and function well during all stages of life. With proximity to the children during the toddler years, more private for the teenage family and with a home office or a lodger for the family with adult children. By breaking up the conventional function-separated room plan, the floor plan can be given consistent qualities. The social room runs throughout the house, bedrooms and toilets are placed on all floors. The small children can sleep close to their parents while older children, teenagers or guests can live on their own floor with toilet and their own living room.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

MATERIAL

The house is built entirely of wood, with a pre-fabricated frame that was mounted on site. The dark wooden facade has been treated with wood tar, in a mixture of black and brown pigment. The origin of the specific shade was a desire for a warmer black color that was rich in pigment and that could be experienced differently in different lights.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

On the outside of the wood cladding are three grids of diagonal and vertical ribs. The grid was an experiment that proved to work well as extra protection against solar radiation on the façade and as a protective layer against the drifting rain on the west coast.

photo_credit ©Kalle Sanner
©Kalle Sanner

The roof is a combination of tarred wood panel and solar cells. Here, the solar panels have been seamlessly integrated into the wooden roof, thanks to a carefully studied detail. The large internal staircase is built of ash wood with veneer on the walls cross laminated steps, carriage, intermediate landing and railing. The levels in the stairs form small spaces and also function as site-built sofas.

Team:
Team: Andreas Lyckefors & Josefine Wikholm
Contractor: BoArt Svenska Designhem

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More