Villa Tonden

Villa Tonden

Architect
HofmanDujardin
Location
Tonden, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
©HofmanDujardin, photographer Matthijs van Roon

Villa Tonden

HofmanDujardin as Architects

Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat. HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods. This wood clad home is equipped with all amenities required to enjoy a laid-back time with family and friends. All rooms offer a stunning view of the surrounding nature.

 

Villa Tonden is composed of three archetypical house shaped volumes. They soften its presence in the surrounding landscape and create distinct places around the house. The façades embrace different terraces which overlook the encircling fields and the woods. While the individual volumes result in unique interior spaces with specific qualities, the use of sliding doors strengthens seamless internal connections between them.

 

Unique spaces
The entrance hall with a reading window is openly connected to the main living space. With openings oriented in three directions, the living room follows the sun. Two large glass sliding doors open up to an east and a west terrace and blur the lines between the inside and outside. With the timber roof structure left visible, its height is emphasized. The living room forms the heart of the holiday retreat, inviting for all night family diners or warm and cosy evenings around the fireplace.

 

The master bedroom has a private bathroom and a big window that offers uninhibited view towards the surrounding woods. The children’s bedroom features four build in bunk bed nooks which provide a grounded place to feel safe in the natural surroundings. Located in front of a big window, they overlook the woods and allow the kids to look at the birds and deer from their beds. Besides the master bedroom and a children’s bedroom on ground floor, Villa Tonden has two additional guest bedrooms in the attic. They both have a skylight to watch the stars and tree tops. In this way, each space has a unique relation with the surrounding nature.

Project Credits
Consultant construction
Product Spec Sheet

ElementBrand
Consultant lightingErco
Fixed furnitureImetis Maatwerk Interieur
Product Spec Sheet
Consultant lighting
by Erco
Fixed furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More