VILLA UYUNI

VILLA UYUNI

Architect
YOUNG H DESIGN
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Housing
Jeff Zhou
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaB&B Italia
Hanging Lamp, Ceiling LampVibia
Suspended lampFlos
Table lamp, Wall lampFoscarini
Gregg, Bahia wall
ArmchairPoliform S.p.A.
Mad Queen, Rever
Windows Sliding doorSCHÜCO
AWS 90.SI+ Green

Product Spec Sheet
Hanging Lamp, Ceiling Lamp
Suspended lamp
Table lamp, Wall lamp
Gregg, Bahia wall by Foscarini
Armchair
Mad Queen, Rever by Poliform S.p.A.
Windows Sliding door
AWS 90.SI+ Green by SCHÜCO

VILLA UYUNI

YOUNG H DESIGN as Architects

The renovation project aims to create a residence that represents a home retreat to get away from the overstimulating city life of Shanghai. The client requested a design which could offer him a place to escape from the day to day stresses and strains related to his work: a peaceful, rejuvenating sanctuary in which he could reflect about life, escape from time pressures and feel sheltered. Additionally, he wished the interior to be a place where he could display his private artwork collection.

For these reasons, the architects took their inspiration from Bolivia’s Salar de Uyuni (Salt Flats), considered one of the premier places on earth for meditation and relaxation. With its neutral colours and reflective surface, the Salar create the impression that the horizon has disappeared, and engendering a feeling of being immersed within the vastness of space, as if suspended amongst the clouds.

The first step of the project was to open up the floor plan by demolishing the existing dense grid of partitions, and creating large open interiors to site the shared living spaces. The ceiling heights were raised and the dimensions of the spaces slightly enlarged to give more pleasant proportions to the overall environment. Next, several openings were added to the floors and walls along the perimeter on the different floors to let in more natural light throughout the building.

It’s vital to create the right balance between space, openings and materials: by playing with and manipulating daylight, you can imbue a space with vibrancy and bring it alive in a way that only natural light is capable of. Simplicity is understood by everyone. With this in mind, the architects created an unornamented interior to capture this essence and, in a way, to lend it a certain clarity. This was achieved using only basic elements in order not to weigh down the interiors and risk cluttering the mind with visual distractions.

The functional floor plan came from a logical, practical design approach that focussed on the main tasks of day-to-day living.  At ground level there’s direct access to the garden, yoga pavilion and pool. The main living and dining functions are situated here. Also, considering the client’s love for entertaining guests, the architects designed a flexible space that can be easily adapted to cater for a broad range of events, including a private cinema.

Within the heart of the building, the dramatic 13-metre-high chandelier, which extends vertically up through the building, complements the harmonious lines of the staircase, adding a sculptural accent of fluidity, which helps guests feel at home. 

On the first floor, the interior tends not to distract from life’s important moments. Several large rectangular windows serve to frame different external views of nature and let in natural light. When you produce interiors with less in them the light becomes more interesting and there’s a sense of freedom in the space. The top floor is given over to private functions, including the master bedroom and a private bathroom. 

We suffer from image overload so, throughout the residence the architects have taken their inspiration from the tranquil colours of the most iconic lake on Bolivia’s Salar de Uyuni, preferring a restrained material selection and colour palette centred on the use of marble and oak, lending the whole property a sense of tranquillity, engendering an attenuated visual impression.

The final result is a minimalist interior with a unique character: a practical living environment that offers a perfect retreat from the stresses of modern life.

 

Material Used :
1. B&B Italia - Sofa Richard
2. Poliform - Armchair Mad Queen, Bed Rever 
3. Porro - Walk in closet
4. Schüco - Windows Sliding door / AWS 90.SI+ Green 
5. Vibia - Rhythm vertical, Big
6. Flos - Tatou suspension
7. Foscarini - Gregg, Bahia wall 

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More