Villa Zeist 2

Villa Zeist 2

Architect
HofmanDujardin
Location
Zeist, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Matthijs van Roon

Villa Zeist 2

HofmanDujardin as Architects

Situated in the pine woods, Villa Zeist 2 adds a strong horizontal line to the vertical nature of its surroundings. A concrete canopy connects the different brick volumes of the villa, which reflect the wishes of the family. HofmanDujardin conceived their house as a series of interconnected rooms which provide intimacy and offer views to the woods and the sky.


Pockets

The general scheme of Villa Zeist 2 combines the family’s wish for privacy with the possibilities and restrictions of the elongated plot. Instead of a stretched bar, the villa is built up of linked volumes of different sizes which create a series of pockets. These semi-enclosed outside spaces soften the relationship between the interior and exterior. Occasionally covered by the concrete canopy, they offer protected places to be and enjoy the different perspectives of the landscape.


Intimacy

In the interior, these pockets strongly enhance the richness of the spaces within the volumes. They serve the client’s wish for privacy twofold. On the one hand, the shaped distance between the separate volumes provides intimacy to the rooms. On the other hand, the pockets allow to open the volumes in multiple directions to reduce the number of windows facing the direct neighbours. In some places, the floor to floor openings and sliding doors make the woods feel very close, while in other rooms carefully shaped windows frame specific perspectives.


Sightlines

Throughout the house, sightlines in all directions ensure connections between the different spaces and with the surroundings. This culminates in the central dining kitchen, which HofmanDujardin shaped as the social heart for the family. Here, a void along the façade opens towards the first floor, where a large window brings in plenty of daylight and frames the Dutch sky. This view is complemented with the warm bricks and timber frames, which characterize the interior and make the villa ground in the woods.


Team

Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Anne Boonstra, Fabian van den Bosch and Maik Peters

Consultant construction BREEDID

Consultant installations Bureau 1232

Consultant lighting Modular lighting

Consultant costs Archisupport

Contractor Kormelink

Read story in Nederlands

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersModular Lighting Instruments
ManufacturersDuco Ventilation & Sun Control
ManufacturersBulthaup
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More