Villas House

Villas House

Architect
Taguá Arquitetura+Design
Location
Itu, SP, Brazil | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Leonardo Ginatomasi

Villas House

Taguá Arquitetura+Design as Architects

“A compact house that makes the best use of the plot”, this was the request of the client in the first conversation about the project of this house. The plot with an area of 400.62 m² had a curved front, which guided some aspects of the project. With this plot, the architects created two distinct rectangular blocks, occupying both ends of the lateral setbacks.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

A smaller block, positioned on the south face, where the permitted built-up area was reduced due to legislation, where the services sector is located and another one facing the north face, with larger proportions, housing the intimate wing, this decision ended up creating a central void between these two opposite blocks and in this emptiness, the garage was positioned in front of the plot, the social area in the center and the gourmet in the back, facing the west with a beautiful view of the green area.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

As a counterpoint to the two lateral volumes that are arranged as solid, the central voids of the residence each received a different metallic cover, highlighting the coverage of the social area conceived as a butterfly roof, which seems to be floating, and brings indirect lighting to the room.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

The main access to the residence is through a slatted panel door on two leaves, and when open allows the view of the entire social area, gourmet and the pool, providing visual integration of all living spaces and a beautiful view of the sunset, large glass doors can be opened integrating the entire area, creating a generous social environment to welcome guests.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

The internal walls were finished with wood panels, in addition to the installation of a vertical garden in the dining room, bringing a little green to the internal space, leaving it a little more laid-back. The metallic roof received a beautiful lining in wood mixed with cumaru and peroba, bringing an air of sophistication to these spaces.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

A compact and elegant house that combines with modern life - practical and at the same time comfortable, that welcomes its residents with the warmth of wood on the walls and ceiling. The gourmet space fully integrated with the social area, also integrates with the landscape in the background. This environment was designed to provide the beautiful view of the horizon and also the contemplation of the sunset. The pool was laid out in the shape of a lane, to ensure year-round sunshine, a deck/solarium was created next to the pool. serves as a lookout, allowing the view of the landscape and serving as an extension of the gourmet.

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

Material Used:

1. Concrete Facade - Painel linha Aparente, Castelatto

2. Flooring - Ceramic Tile, Ceramica Portinari

3. Aluminium Windows - Banzi

4. Bathroom Faucets - Rocca

5. Interior Furniture - Theodoro Marcenaria

6. Wood Panel  - Theodoro Marcenaria

photo_credit Leonardo Ginatomasi
Leonardo Ginatomasi

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCastelatto
Bathroom Faucets Roca
TilesCerâmica Portinari
Interior FurnitureTheodoro Marcenaria
Product Spec Sheet
Manufacturers
Painel linha Aparente by Castelatto
Bathroom Faucets
by Roca
Interior Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More