Vilnius railway station

Vilnius railway station

Architect
Zaha Hadid Architects

Cloud Architektai
Location
Vilnius, Lithuania | View Map
Project Year
2021
Category
Train stations
Frontop

Vilnius railway station

Zaha Hadid Architects as Architects

The evaluation commission of the international architectural competition to select the best concepts for the redevelopment of the Vilnius railway station complex and surrounding area awarded the highest ranking to the proposal by Zaha Hadid Architects. Zaha Hadid Architects’ ‘Green Connect’ proposal creates an integrated transportation hub for the 21st century with new civic spaces enveloped by nature.

photo_credit Frontop
Frontop

Gianluca Racana, Zaha Hadid Architects’ Director said, “It is an honour to be awarded highest ranking in this competition for such a strategically important site for Vilnius. ‘Green Connect’ will be a future-proof transport hub designed with the passenger experience in mind. Providing a wealth of new public space, our proposals transform the site into a destination not only for those using the transportation hub but also for the city of Vilnius and the local community.”

photo_credit Frontop
Frontop

Integral to the city’s ongoing sustainability agenda that prioritizes pedestrians and cyclists, Zaha Hadid Architects’ proposal to upgrade Vilnius railway station incorporates a new public bridge over the railway tracks that connects the Naujininkai district to the south with the city centre and Vilnius old town; transforming the existing rail infrastructure from being a barrier that divides the city into a connector that unites Vilnius and serves as a transport hub for national and local rail services in addition to the new Rail Baltic line that links with Europe’s high-speed network.

photo_credit Frontop
Frontop

The renovation and reuse of the original station creates a new 9,500m2 concourse bridge that is a contemporary reinterpretation informed by the existing heritage building. The composition of the station’s new bridge gradually transforms along its length; from the pitched roof defined by the existing neoclassical station’s triangular pediment into softer geometries and volumes that reduce in scale to land at Pelosos Street in the Naujininkai district. A linear skylight along the length of the bridge and glazed facades over the railway tracks provide natural light and intuitive navigation through the concourse.

photo_credit Negativ
Negativ

Removing the temporary kiosks and offices installed over recent decades, the clarity of the existing 9,000m2 station is restored and linked with a new public transport terminal for the city’s bus networks. Designed as an inhabited landscape within the upgraded Stoties Square park in front of the station, the terminal’s outdoor amphitheatre and ramp lead to a public terrace on its roof. Relocating the existing car parking in Stoties Square to a new underground facility, the square and its adjacent park will become a vibrant civic space for the city with over 300 new trees and 4,000m2 of landscaping including the creation of tree-lined avenues along its main axes and water gardens for the natural collection, filtration and purification of rainwater.

photo_credit Negativ
Negativ

The new concourse bridge is 46 metres wide and spans 150 meters across the railway platforms. Supported 10 metres above the tracks, the fluid forms of the bridge’s roof structure and the terraced landscape of the bus terminal are constructed in locallysourced laminated timber that is lightweight, fire resistant and incorporates low embodied carbon.

photo_credit Negativ
Negativ

Nature-based solutions are integral to the design. Green roofs, landscaping and planting will lower temperatures in summer and provide heat insulation in the winter. Creating an interconnected series of natural habitats within the city, these urban green spaces are easily accessible and can be enjoyed by communities throughout the year to enhance wellbeing and interaction.

photo_credit Negativ
Negativ

Zaha Hadid Architects’ design to renovate Vilnius Railway Station and surrounding areas also incorporates energy production technologies and depolluting strategies to improve air quality within its adjacent neighbourhoods. Annual solar radiation analysis has defined the facades to maximise sunlight within its interiors in winter and reduce glare in the summer. This analysis also determined the positioning of photovoltaic panels for optimum efficiency.

photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More