WAAAM
Arch-Exist Photography

WAAAM

llLab. Architects as Architects

China's landscape and cities have undergone tremendous transformation in the last few decades. However, the Beigou Village, which is located in the Huairou District and just on the outskirts of Beijing, maintains its traditional historical appearance.

The village's remote location and barren soil have kept this unique site mostly undiscovered by the outside world. However, in 2005 the secretary of the new village committee of Beigou Village took office and saw great potential. He witnessed the depression and barrenness of Beigou Village and became determined to lead the villagers to build Beigou Village into a garden-like new countryside. Immediately in 2007 and 2015, two "Environmental Revolutions" were launched in order to realize the dream of the garden countryside.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The first step in this transformation was to change the way that villagers felt about the Beigou Village. This is, to create a sense of place in the mind of the community. For many the city and the village represented two very different and opposing conditions. The city meant progress and future while the village was a vestige of a rural past. It was important to change that idea by establishing a new perception of the village rooted in cultural life and its unique sense of place. A new perspective of the village, where the psychological inequality between the city and the countryside are eliminated. Instead, a new mutual and respectful relation seeks active growth and integration.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

In 2007, when the first environmental interventions began, the residents began to feel different about their village. The effect was not immediate, but it was the beginning of shift in perception. The success of these initial steps also began to attract outside eyes, initially perceived as rural revitalization, these small changes were the beginning of something much larger to come.

Gaining momentum, in 2008 the abandoned glazed tile factory was transformed into a hotel by an American couple. The new hotel and their owners had a vision of community development and cooperation. Their attitude and vision began to spread and grow, creating its own form of cultural revolution.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

In 2009, the 2049 Group came to Beigou Village and began to support and transform the village bit by bit. Working closely with the community, the 2049 Group began to integrate the villagers' houses, customs and traditional trades into their development projects.

At this stage, the second set of environmental interventions gradually began. llLab. was fortunate to join this initiative by participating in it and began a new set of comprehensive design interventions.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

First, the Beigala Nostalgic Station was transformed from a rural farmer's house kitchen into an old Beijing shabu-shabu, also referred to as a rural living room. At the same time, the former gas station site was redesigned as a village-in-village community. Both projects integrated local typologies, materials and traditional construction methods with a respectfully modern architectural language. Subsequently, the original tile factory hotel was also renovated. This project was particularly important as it was a key component of the traditions and culture of the Beigou Village and a critical participant in the process of rural development and reform. The project celebrates the tradition of glazed tile making as a cultural component of the village at the foot of the Great Wall.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The shift from outlier to cultural center has not only affected Beigou but it has also started a new revolution in the neighboring villages in the north. Over the last ten years, each village has gradually started to pioneer initiatives that celebrates their own unique cultural identity and social character.

The most recent project in Beigou, WAAAM (originally named the Glazed-Tile Art.Architecture Museum), is a testament to the broad and meaningful impact that rural revitalization has brought to the community.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The museum is designed to commemorate the pioneering attitude of Beigou, a daring community that challenged itself with reinventing the concept of the rural village through environmental development, art installations and architectural interventions.

The concept of the WAAAM is based on the history of the site, the villagers' daily lives and the integration of traditional crafts. The building negotiates the duality of the new dynamic sense of place in the village with the different eras, ideologies and cultural generations that had claimed this village as their own before.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The museum takes a critical approach to local materials by positioning them in a new light, expressing their features in a more artistic and contemporary sensibility.

Similarly, the exhibition spaces of the WAAAM mark the radical collision of cultural eras.

The space is designed to act as a platform for communication between the permanence of Beigou and the ever-changing avant-garde consciousness of their people. The building records the context of the past, the ambitions of the present while embracing the uncharted territory of the future.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The building is structured around three thematic interior spaces, titled: "Beigou Memory", "Beigou Now", and "Beigou Future".

"Beigou Now", located near the entrance, welcomes visitors into the museum and includes functional areas such as a cafe, a community activity room, and outdoor rest areas.

"Beigou Memory" is located at the base of the original historic building and encompasses the main exhibition spaces. It includes the history of Beigou exhibition, a display showcasing the historical records of the original building, and an exhibition on Beigou's architectural culture. This building also houses the multifunctional hall on the second floor, which can be used as academic lecture hall, temporary exhibition hall, or meeting hall.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

"Beigou Future" tower hosts an exhibition space within its main staircase, a building service space on the first floor, and a terrace overlooking the Great Wall on the top floor.

Beigou Village is now a model to rural China through its pioneering approach to rural development. Combining environmental, cultural and architectural development as drivers for urban revitalization and social transformation.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit llLab
llLab
photo_credit llLab
llLab
photo_credit llLab
llLab
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More