Walk Over the Quarry

Walk Over the Quarry

Architect
Henkai architekti

Zahrada - Park - Krajina
Location
Horní Bečva, Czech Republic | View Map
Project Year
2021
Category
Pavilions
BoysPlayNice

Walk Over the Quarry

Henkai architekti as Architects

The lookout on the abandoned quarry hill can be found in the eastern part of the Horní Bečva village in the Beskydy Protected Landscape Area. Rising up on the left bank of the village water reservoir, fed by the Rožnovská Bečva river, the wooded hilltop is surrounded by a number of scattered family homes and recreational properties. An exposed quarry wall, partially unstable, forms its south facing edge. The Horní Bečva quarry is also an important reference locality of the Ciężkowice Sandstone.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The objective was to provide pedestrian access to the topmost section of the hill. We designed a new set of footpaths that naturally follow the sloping terrain. With respect to their present unspoiled state, we sought to subtly elaborate and complement the qualities of the existing environments – the rock outcrops, the woodland and the quarry itself. Three new scenic walks take the visitors up the slopes and to the summit of the quarry hill, forming together a walking circuit connecting all the main lookout points, a nearby road and a parking lot.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Of the three walks, the gentler one winds through a freshly planted grove of local tree species. In time, the grove will become an arboretum, referencing the surrounding countryside. As the walk reaches the saddle under the rocky summit of the hill, there is a small lookout picnic platform. Its form is inspired by the crumbling and overgrown foundations of abandoned homes, found scattered all over the Beskydy mountains as evidence of the fact that our ancestors settled and farmed even the most remote of places. Low, dry stone walls (house foundations) rise from the ground to define the base of the lookout. The walls also provide additional seating. From here, views to the west show the Bečva valley and reservoir.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The steeper walk follows the crest of the quarry. The ground is stable here. In the middle of the climb a metal grating bridge cantilevers out from the quarry wall – walking over it can enhance the viewing experience. It is a rest point half way up the steep slope and also a unique opportunity for a close-up inspection of the quarry face, where the natural succession process is taking place.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The final destination is the topmost part of the hill. Three lookout structures – empty cube frames – complement the dramatic natural setting. Placed carefully between rocks and boulders of the rugged terrain, they are not supposed to disturb. They are empty spaces, defined by architecture, inviting the visitors to stop and rest, in the midst of the forest. On the summit of the hill, the main lookout offers views over the quarry wall and into the surrounding countryside of hills and meadows. The other two structures are rest points, best suited for contemplating quietly or watching the forest, with spruces on one side and pines on the other.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The primary material used for the footpaths and walls was stone and gravel taken from the quarry. The paths are also lined by oak benches. For safety reasons, a rope fence with oak stakes indicates the edge of the quarry. The lookout structures were assembled from galvanized steel profiles, finished with a black protective coating, and wood boards for floors and ceilings. The flat vegetative roofs are designed as roof gardens left to the natural succession process.

Team:
Studio: henkai architekti, ZAHRADA-PARK-KRAJINA

Author: 
Daniel Baroš [henkai architekti]
Ondřej Nečaský [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]
Zdeněk Strnadel [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]

Client: The Municipality of Horní Bečva
Structural engineering: Josef Pacula
Graphic design: Jaroslav Juráček

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Steel – Bridge Load-Bearing Structure, Lookout Cubes Load-Bearing Frame
2. Wood – Lookout Cubes Load-Bearing Floors And Ceilings, Outdoor Furniture, Fence Posts
3. Stone – Dry Walls, Pavement
4. Crushed Gravel - Footpaths

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More