Webster Terrace

Webster Terrace

Architect
TEAL Architects+Planners
Location
Halifax, Canada
Project Year
2017
Category
Private Houses
Riley Smith Photographer
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Torrified Wood CladdingThermalwood
Fiber Cement PanelsEquitone
Cladding supplierEngineered Assemblies
Window SupplierAlumitech
Cladding supplierAmos Wood
Weather proofing MembraneVaproshield

Product Spec Sheet
Torrified Wood Cladding
Fiber Cement Panels
Cladding supplier
Window Supplier
Cladding supplier
Weather proofing Membrane

Webster Terrace

TEAL Architects+Planners as Architects

PASSION FOR ZERO Webster Terrace was a distinguished modern movement house built in three stages. It had an open plan living/dining/kitchen with a distinctive sloped ceiling extending into a mono slope cantilevered roof.


The Client wished to open the main floor as much as possible and build a second storey with two bedrooms, each with a bathroom. The main challenges were to 1. add a second storey while keeping the house weather proof 2. give even more presence to the spatial qualities of the large sloped ceiling plane 3. insert new heating, cooling, power, plumbing, communications and entertainment systems 4. improve the energy performance of the envelope and systems 5. use contemporary, high performance materials with zero edge details


TEAL's response to the first challenge was to devise an 'eye of the needle' structural strategy that threaded the new steel structure through minimal openings in the roof, immediately sealing them the same day. The new floor is suspended over the existing sloped roof plane, creating a useful storage space underneath. The new upper deck is also structured to hover over the old roof.


The second challenge was met by removing most of the walls on the main level, exposing the diagonally sloping ceiling plane even more than before and creating a set of wide stairs that serve as a gathering seats for entertainment.


The envelope of the existing house was stripped internally and both the old and new walls were insulated with high-performance spray foam. All windows are new, aluminum-framed with thermal breaks. Zero-edge glass detailing on the corners at both levels reveals stunning southern views of Halifax's North-West Arm ocean inlet. The exterior cladding is a combination of zero-maintenance thermal wood and fiber cement panels with no exposed fasteners on the entire house.


The landscape is zero maintenance river pebbles, allowing maximum permeability for the site.


The house was a daring and contemporary form in its younger days and it has been rejuvenated with expanded spaces with improved access to views, a sleek twenty-first-century form and materials detailed in the most minimal manner.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More