Weekendhuisje Braassemermeer

Weekendhuisje Braassemermeer

Architect
Molenaar & Co architecten
Location
Braassemermeer, Barendrecht, Netherlands | View Map
Project Year
2001
Category
Private Houses
Jan Derwig architectuurfotografie

Weekendhuisje Braassemermeer

Molenaar & Co architecten as Architects

Elementair en gericht op een materieloos verblijf

In de jaren negentig kregen wij opdracht om aan het weidse water van de Braassemermeer een weekendhuisje voor de familie Beins- Den Hertog te ontwerpen. Strikte gemeentelijke bepalingen schreven voor dat het te bebouwen perceel niet meer dan 47 m2 mocht meten. Zo verrees op een vierkante plattegrond een zomerhuisje pal op het meer gericht, met een groot gestroomlijnd dak dat als een vleugel met de wind mee naar achteren ligt. In het midden daarvan, richting water, bevindt zich een fors raam met zicht op de Braassem.

photo_credit Jan Derwig architectuurfotografie
Jan Derwig architectuurfotografie

Een cabine van hout, metaal en glas met rondom een vlonder, daarna gras en weer een vlonder aan het open water dat stil maar ook woest kan zijn met het huisje als veilige haven, een open cocon die ook hermetisch met luiken afgesloten kan worden. De inrichting is elementair en gericht op een materieloos verblijf. Op de begane grond bevinden zich een zit- en eethoek, Amerikaanse keuken en sanitair. Een trap leidt naar de slaapverdieping op de entresol onder het halfronde dak. De glazen balustrade daar geeft een doorkijk naar de kamer beneden; terwijl de open gevelhoeken en het grote raam boven ongehinderd uitzicht bieden over de strook land richting water. De gevelhoge uitschuifbare houten luiken doen tevens dienst als windscherm. Aan de achterzijde vormt de royale luifel een overdekt entreebordes met blik over het polderlandschap. In 2015 werd het weekendhuis uitgebreid met een bijgebouwtje. 

photo_credit Luuk Kramer
Luuk Kramer

Een mailbox als folly bij de Braassemermeer
Een metalen Amerikaanse postbus was het uitgangspunt van de opdrachtgever voor dit kleine bijgebouw dat binnenkort naast het eerder door ons ontworpen zomerhuisje van de familie Den Hertog-Beins aan de Braassemermeer zal verrijzen. De bouw van de folly startte december 2014. Toen werd de eerste paal geslagen in het sompige, met wilgen begroeide stukje uiterwaard dat zicht biedt op het fenomenale water van de Braassem en de streep land in de verte.

photo_credit Jan Derwig architectuurfotografie
Jan Derwig architectuurfotografie

 

Het tonvormige gebouwtje met het 'gedeukte' dak is ons antwoord op de bestemmingsplaneisen voor dit terrein, namelijk dat er totaal slechts 90 m2 bebouwd mag worden. Het er naast gelegen zomerhuisje dateert van 2001 en omvat ca. 47 m2, reden dat de folly - die een schuurtje verving - slechts rond de 40 m2 meet. Beide gebouwtjes hebben een naar de plas gerichte glazen pui met openslaande deuren en schuifluiken die tevens dienst doen als windscherm.

photo_credit Luuk Kramer
Luuk Kramer

 

De buitenkant van de folly is bekleed met zink, de binnenkant is van hout. Aan drie zijden ligt een terras van houten planken dat in de toekomst even grijs zal worden als dat van het zomerhuisje. Op het terras langs de westgevel is een windmolentje geplaatst die het gebouwtje van elektriciteit voorziet. Een insteektrap, met daarachter een sanitairblok, deelt de begane grond in een atelier (voor) en een opslagruimte (achterzijde). Een trap leidt naar de bovenverdieping. Deze ontvangt licht via een ronde dakkapel aan de westzijde die qua vorm overeenkomt met die van het naastgelegen zomerhuisje. Ramen en terrasdeuren zijn af te sluiten met luiken van het zelfde materiaal dat is gebruikt voor het zomerhuisje. Zie ook: Weekendhuisje, Braassemermeer.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More