West Side

West Side

Architect
a/LTA architectes - urbanistes
Location
Rennes, France | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
© Charly Broyez

WestSide Office building

a/LTA architectes - urbanistes as Architects

The project is located in the Cleunay area southwest of Rennes. It is located on a plot of land with a surface area of 1,400 m². It participates in the renewal of the fringe of activities and is located along the rue Jules Vallès, accessible by vehicles from the allée René Hirel. The Cleunay sector presents a range of urban forms: residential fabric, suburban and collective housing estates from various periods as well as changing activity spaces.

The building is set up by strictly observing an imposed setback, in order to align itself with the neighboring building, thus creating a coherence on the scale of a city entrance. The R+4 project surmounts 2 basement levels dedicated to parking. The unique volume of metallic materiality is made up of large double-height bays. With its parallelepipedal geometry, it "asserts" the ambiguity of two double levels that actually house 4 levels of plateaus. The regular grid of 1.35m gives rhythm to this ensemble and gives to read "urban windows" that dialogue with the close and more distant environment.

The horizontals are marked by UPN-type metal elements, creating a modenature borrowed from the register of 20th century industrial hotels with timeless writing. Their thickness varies progressively in altimetry to boost the general volume. In the same constructive logic, verticals frame the glazed areas and mark the entrances to the ground floor.

To the south, an external metal staircase, initially for emergency purposes, constitutes the informal space for meetings between platforms, encouraging emulation between users. The architecture of the building responds to common sense objectives in terms of light input, solar orientation criteria and work-related uses. The grid allows to satisfy these issues. It brings both homogeneity and fl exibility, particularly in terms of reversibility to the project.

 

Materials :
- Dark-colored metal cladding for the facades (RAL 7024)
- Dark lacquered aluminum joinery (RAL 7024)
- Railing and staircase made of dark lacquered steel (RAL 7024)
- Clear glazing for all windows
- Entrance walls and concrete retaining walls + paint in dark (RAL 7024) and KLEIN blue colors

The pedestrian access to the North naturally constitutes the addressing of the building. Vehicle access is to the South-West of the plot from the René Hirel driveway. The landscaping sets up the building in the natural topography of the plot. The open space design opens onto rue Jules Vallès and is punctuated by walkways giving access to the ground fl oor cells and the common entrance. With no fences, the land's surroundings remain clear in keeping with the site's original conditions.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More