Westboro Home

Westboro Home

Architect
Kariouk Associates
Location
Ottawa, Ontario, Canada | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
John Kealey Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior stoneArriscraft
ManufacturersAndersen Windows
SuppliersCERAGRES
ManufacturersCape Cod Siding
ManufacturersGaggenau BSH
MillworkGruber LLC

Product Spec Sheet
Exterior stone
Manufacturers
Suppliers
Manufacturers
Manufacturers
Millwork

Westboro Home

Kariouk Associates as Architects

DESIGN CHALLENGE:

The site for this home was a narrow lot in a downtown neighborhood, which carried with it extensive code limitations on side windows. A further challenge was negotiating the difference in grade between the two neighbouring lots: an already steeply sloping site, the neighbours to the West raised their rear yard an additional 1.5m, ultimately creating a difference in neighbouring lot heights of approximately 2.5m

 

DESIGN RESPONSE:

The design of the home revolves around a two storey, light-filled raised garden courtyard. The garden takes a “bite” out of the tight, permissible building area, however it allowed for an extensive amount of glass that otherwise, due to restrictive building code requirements, would not be possible. The courtyard’s lot-line side remains open, while its three interior sides are filled with windows and bring natural light into the heart of the home on both living floors. The courtyard is filled with ornamental plantings, and while it serves as a “daylight-magnet,” it also serves as a lush, visual focus for each of the primary living spaces of the home.

 

Upon stepping into the foyer, one is immediately presented with a series of linked views that unite the very front of the home to the very back of the property. The opposing wall of the interior foyer is entirely glass and shows the exterior, raised garden courtyard; this view continues through the courtyard and joins the interior of the formal dining room; this view then extends to an exterior garden bridge over the lower rear yard that ultimately joins visually to the interior of a three-season reading pavilion set in the rear yard.

 

A sense of privacy is created, despite the numerous and large windows that were achieved, as the main living areas begin a full-flight above street level; a slate and glass entry stair and walkway create a generous arrival point for visitors. Likewise, the entry stair/foyer volume is clad in white masonry in order to visually advance and welcome visitors towards the walkway (while the volume housing primary living spaces as well as the garage below is clad in black clapboard in order to recede from the sidewalk). A continuous visual and spatial gap cuts entirely through the home between the light and dark volumes; an open-riser stair is inserted into that void, set against the backdrop of the garden courtyard

 

Material Used :

1. Andersen Windows & Doors

2. Arriscraft

3. Cape Cod

4. Ceragres

5. Gaggenau

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More