Where Eagles Dare

Where Eagles Dare

Architect
GRAS Reynés Arquitectos
Location
Andratx, Mallorca, Spain | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
José Hevia Photography

Where Eagles Dare

GRAS Reynés Arquitectos as Architects

All about this project is the site: A hilltop in Mallorca, an empty natural space offering dramatic topography and fabulous views.  How to design a house in such a plot at the best possible location? The program defined by the client demanded maximization of the 360 º panoramic views whilst keeping privacy; is it possible to expose the house to the views and keep privacy? the design strategy projects the house out of the hill as much as possible; the house “flies out” of the mountain with a dramatic cantilever;  by doing this operation, the house takes distance from the street, providing privacy, and opens to the views: the valley and the sea.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

The organization of the house is very simple but very effective. The house is accessed through a plaza at the back of the house, a Mediterranean plaza paved with local stone and with lush vegetation. The house hides the view so a surprise effect is achieved once in the house. All the view immediately opens up once entering the house, providinga full panoramic view of the valley and the sea. There are no borders between the interior and the exterior; all is a big open lounge space. The pool due to the infinity effect brings the distant sea closer to the house.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

By projecting the first floor out as much as possible, a shelter-shade opportunity is given to the ground floor, so the living areas are protected from the strong Mediterranean sun of the island.  The program for the ground floor is mainly the living area, kitchen and a small TV room.

All house floors are connected through a central core with a glass elevator and a floating stair.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

The first floor is the “eagle”, the part of the house leaving the mountain and creating the dramatic unique effect of the house. The bedrooms are located here, all of them with an outdoor terrace. The special location of the master bedroom is an opportunity for a full corner opening maximising the floating effect. The rooftop is just a deck, what else can it be at his location. Breathe taking views for extra sitting and lounge areas.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

The program of the basement is complementary to the house, a garage, a gym, a small Spa and guest accommodation where the basement is visible because of the slope. The glass walls of the pool create an interesting interaction and provide natural light to the basement. The garden design is based on the traditional Mallorcan terracing strategy due to the extreme slope.  Different levels, “Bancales” are created using the local stone. Olive trees, rosemary, lavender and other local plants are planted. Paths are created between the different levels and small plazas, terraces become great viewpoints to enjoy the views.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

The choice of materials for the house reinforces the concept. The white Krion coating at first floor provides lightness to the design, and not less important, less weight to the structure. Ground floor is mostly glass, both windows and façade, protected from the direct sun by the cantilever of the first floor. The windows with transparent sun protected glass and the façade with ventilated frosted glass. The basement is cladded in the same stone as the mountain so it merges with the rocks. The structure of the house is a big challenge. The concrete structure at the basement is the base for the steel structure of the rest of the house. The big cantilevers of the project, as already mentioned, protect from the direct sun, so does the design of the fins at first floor, all that combined with the position of the house at the top of the hill makes the house extremely efficient in summer, providing shade and cross ventilation. The house is also built with the highest sustainable standards: passive insulation, ventilated facades and full re usage of rainwater and grey waters for irrigation purposes.

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography

WHERE EAGLES DARE a house in connection to the sky. A nest in the mountain. Ethereal architecture for a new time thanks to technology. An opportunity for new materials and construction systems. The house wants to fly and leave the hill, cutting out its natural connection to the ground.

Team:
Architecture: GRAS Reynés Arquitectos
Team: Guillermo Reynés, Álvaro Pérez
Interior Design: Sean Fitzpatrick (DIAMOND PROJECTS), Paul Brindle (ONE RESIDENCE), Don Hobson (DESIGN).
Engineers: EA Engineers Assessors
Site Manager: Pedro Cabrer
Builder: Llull Sastr

photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography
photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography
photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography
photo_credit José Hevia Photography
José Hevia Photography
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More