Wine tourism apartments . Cas’Amaro

Architect
ATELIER CENTRAL Arquitectos
Location
Aldeia Galega da Merceana, Alenquer, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Visitor Center

Wine tourism apartments . Cas’Amaro

ATELIER CENTRAL Arquitectos as Architects

Concept

Remodelling an old Winery in a state of ruin, known as Casal da Vinha Grande, overlooking the Aldeia Galega da Merceana, adapting it to a housing unit ideal for wine tourism.

The design focus was to maintain the image of harmony and reference of the existing construction, set on a promontory,   conceived in a logic of coherence and respect for nature.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

The Project

of the winery

Recovering the old winery, keeping its original outstanding image, providing it with living conditions to host social spaces, a large reception, living and dining room and hidden behind the existing concrete wine deposits, a kitchen, and a social bathroom.

Respect the memories of the pre-existing buildings, keeping the wine deposits, the wine press, and the concrete floor and all the structural elements of the wooden roof trusses.

The facades are occasionally torn apart, with large openings facing east and west over the vineyard, protected on the inside by natural oil treated pine shutters, maintaining the raw appearance of the material.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

The existing chimney welcomes and defines the placement of the huge fireplace designed in the living area.

On the existing walls, external insulation system, ETICS, made of black cork agglomerate and white hydraulic lime mortar, assures the necessary thermal comfort while respecting the original aesthetics of the existing construction.

The wooden support structure of the existing roof is maintained and recovered, respecting its aesthetic value, but its constructive detail is redefined with the laying of a pine lining, the support base for the new thermal and watertight insulation, and for the recycled roof tile.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

of the rooms

Housing the bedrooms, the extension building is located at a lower level, partially buried.

It rises up to the level of the vineyard, like a heavy local stone, sculpted to ensure the opening of the staircase, the shape of the pool and the deep voids in the rooms' openings.

The balconies, facing south over the hillside and the vineyard, guarantee privacy and sun protection and hide a vertical, narrow opening that illuminates and ventilates the bathroom.

An endless swimming pool, carved out of the top of the stone block, and encloses the volume to the east.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

of the tunnel

An underground tunnel in exposed natural concrete, with a fluid and organic design, connects the buildings evoking the wine theme.

A dark pathway, though spotlighted by a circular skylight.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

of the outdoor spaces

Enhancing the ‘strength’ of the vineyard, as a landscape that changes so much throughout the seasons, the access route has been kept to it’s original drawing.

A vehicle parking area is defined, taking advantage of a slight depression in the land, hidden by vegetation.

A path around the winery is laid out in stabilized gravel, organic and fluid, circulating between large mediterranean trees and aromatic plants.

Facing north, with access from the kitchen, there is a threshing floor, a barbecue area for mingling, associated with wine tasting with a light steel shading structure. A trellis vine that consolidates the growth of the vineyard.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG
photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG
photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG
photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

Material Used :
1. Facade cladding: 
ETICS - exterior walls with Expanded Insulation Corkboard 
Local stone 

2. Flooring: Concrete floor
3. Doors: Plywood
4. Windows: Aluminum minimal frame systems OTIIMA-much more than a window 

5. Roofing:
wood structure + Wood board ceiling + insulation + ceramic tiles  
Concrete structure + insulation + impermeabilization membrane + local stone 

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More