Winter House

Winter House

Architect
Scott Donald Architecture
Location
Staffordshire, England, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Daniel Hopkinson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingFlos
DoorsRimadesio
WindowsSky-Frame AG
Polished concreteLazenby
Facade claddingSto AG
Render Only Systems
Interior lightingSATTLER

Product Spec Sheet
Interior lighting
Doors
Polished concrete
Facade cladding
Render Only Systems by Sto AG
Interior lighting
by SATTLER

Winter House

Scott Donald Architecture as Architects

Winter House is a replacement dwelling within a 1-acre site in a conservation area in Rolleston-on-Dove, Staffordshire.  The site is semi-rural and is bound by impressive, protected trees.  

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

The client had a limited brief.  Their only stipulation was that it made the most of the garden and wanted an 'inside-outside' feel to the house.   They also had a few art pieces, so we considered display wall positions and views from the outset of the design process.  Whilst the art was a key design consideration, we wanted the interior spaces to also feel relaxed and informal.

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

Externally, the building is dark.  Black, powder-coated metal, black slate and dark render were used.  The conservation officer wished for the building to be largely unnoticed from the street, so we chose a dark pallet to minimise the mass and impact behind the protected greenery.  Other than a few punches of glass, the street-facing elevation is solid and private. 

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

To the private side of the house, the solid mass is exchanged for an expanse of glazing; 25m of opening glass that connects the living spaces to the garden.  The garden, with its backdrop of protected trees is a stunning space - it feels like a green amphitheatre.  We wanted to bring a sense of this nature deep into the building.*

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

*The LPA seen just to award the project a Civic Trust award for the preservation and enhancement of the landscape and conservation area character.* Glazing was specified with the slimmest of frames, but more significantly, we did not want to see any structure along the weaving glass line - a significant structural challenge.  The result is an almost invisible threshold between inside and out, unencumbered by any visible frame or columns.   On entering the building, the client remarks, “it is liking stepping inside, outside in one motion”. 

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

Internally, the dark tones of the exterior are exchanged for bright, light-filled spaces which use natural materials to bring warmth and depth. The ground floor is unified by warm-grey, polished concrete  - the movement joint positions designed to coordinate with the furniture.  All of the ground floor spaces open to the garden, via the automated sliding glass, pulling the greenery inside.

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

The building splays at 104 degrees.  This angle creates architectural interest, but more significantly, it opens up the living spaces to give a panoramic aspect, no matter where one sits. On the upper floor are 4-bedrooms with en-suites.  Oak flooring contrasts with the concrete ground floor, creating a warmer aesthetic.

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

We were fortunate on this project to be given the scope to design all of the interiors, including lighting design and furniture specification.  As a result, we’ve been able to create a series of coordinated, considered spaces, where the furniture and interior architecture blend seamlessly. Since living in the house, the client points out that the house has a “profound serenity.” The light-filled spaces are invigorating and beautiful to look at.  I feel very lucky.”

 

Material Used:
1. Facade cladding: Powder-coated alumnium (bespoke)
Natural slate, (Burlington Stone)
Render (by Sto)
2. Flooring: Polished concrete (Lazenby)
Solid Oak (Dinesen)
3. Doors: by Oikos, Garofoli and Rimadesio
4. Windows: Sky-Frame
5. Roofing: Zinc (VM Zinc)
6. Interior lighting: Modular, Flos, Sattler
7. Interior furniture: Knoll, Rimadesio

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More