Wonderlit

Wonderlit

Architect
LAANK
Location
Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Nurseries

Primary Schools

Workshops
Studio Periphery

Wonderlit

LAANK as Architects

Wonderlit is a speech and drama creative enrichment space. For this project, we began by asking ourselves — “what exactly are the building blocks of imagination”? Emotions and Expression. Echoing the Alphabets of Emotions in their branding, we wanted to interpret and translate Expressions through Shapes into the space. Expressions do come in many forms and shapes, both bold and subtle. We achieved to evoke a sense of wonder in every corner and balance whimsical play with serious learning. 

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

The key challenge was to create functioning spaces while encompassing a design feature of interweaving walls that slant across the space, without sacrificing the potential of classroom sizes and its efficiency.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

We first identified and carved out pockets of space that “could not be touched”, thereafter it was down to many rounds of iterations and experimentation on wall positions and cut-out openings before it started to make both functional and aesthetic sense. The space is organized around a Reception, Lounge & Library that becomes a social gathering spot and the parent-teacher meeting areas. Divisions between rooms were considered to provide flexibility so that the space can be transformed for special events including performances organized by the school and students.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

We challenged ourselves to design beyond the clients’ operational needs. Mere functions were transformed to become key touch-points in the design. The conventions of a classroom are done away with. There are no solid walls, linear line, rectangular tables or whiteboards that you’d typically expect.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

What we have instead are designed partitions with varied curving shapes for the expression-inspired space. Arched partitions, each one unique, slots between the existing columns to create different pockets of classrooms. Archways are formed along the bottom of these partitions, creating paths between these spaces, while openings higher up allow light to pass between rooms.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

Within the classrooms, we considered from a child’s perspective. The whimsical blobs that double up as writing surfaces are arranged at different heights for ease of use, and semi-circular tables can be freely-configured to form different shapes. Instead of a “basic platform” requested by the client, we felt that the design of the stage could carry the statement of “shining a spotlight on the performer/speaker”, tying back to what Wonderlit does. By incorporating an element of fun, children are given a more interesting and less-intimidating platform to express themselves.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

Overall it’s an expressive space that changes itself depending on the setting created through this multi-layered interweaving of abstract architectural elements. There are crevices that both children and adult can pass through, and yet still maintaining functioning spaces that are considered for operation and staff.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

Less is more when it comes to materials for Wonderlit. Instead of applying a physical material on every surface, we focused on using shapes and colours to create impact.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

The branding colours of shades of teal and orange were used dramatically to create the “burst of creative skyline” throughout the space. Teal on the ceiling give the sense of imagination of being under a bright blue sky. The colour gradient corridors lead the way into the different classrooms framed by irregularly-shaped door openings which complements the main design feature of arched partitions.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

We adopted muted and woodier tones for the classrooms to illustrate a breakaway in mood and environment, providing subtle cues to let (young) children know that it’s time to quieten down and focus. The different shades used for the writing blob panels and accent elements represent different expressions and feelings.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

Team:

LAANK Design Team: Cherin Tan / Priscilla Koh / Puteri Kumalapuri / Kent Bondoc /
Clarence Bondoc

Branding: BUREAU

Photo credits: Studio Periphery

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

Materials Used:

Interior Lighting: Illum

Interior furniture: Meraki Decoration

Custom Wallpaper: Vinyl backing custom wallpaper, Pepperwall

Wall Panels: Acoustic panels, Pepperwall

Flooring: Vinyl sheet, Floor Xpert

Wood Laminate: EDL laminate

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery
Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wood LaminateEDL
Flooring (Vinyl sheet)Floor Xpert
Interior Lighting ILLUM Lighting Design
Vinyl backing custom wallpaper and Acoustic wall panels)Pepperwall
Product Spec Sheet
Wood Laminate
by EDL
Flooring (Vinyl sheet)
Interior Lighting
Vinyl backing custom wallpaper and Acoustic wall panels)
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More