De Fierens Antwerpen

Molenaar & Co architecten as Architects

Halverwege de Nationalestraat te Antwerpen, tegenover het Koloniaal Instituut staat het monumentale Fierensgebouw, een woningbouwcomplex in gele baksteen met paarsbruineplint: in de volksmond De Fierens geheten. Het is document naar de architect Gustave Fierens die het in 1938 in opdracht van Onze Woning bouwde. Het eens zo trotse complex in modernistische met een hofstructuur was leeg, verwaarloosd en stond begin 2016 nog op de nominatie om te worden gesloopt.

Caption

Bij nader inzien werd gekozen om het gebouw te behouden. Zo gebeurde het dat begin september 2016 Molenaar & Co architecten samen met architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven, de architectenselectie voor renovatie en herbestemming van dit bijzondere complex won. Het gaat hier om een ​​Europese aanbesteding. Het gebouw wordt in zijn modern getransformeerd tot een modern comfortabel appartementengebouw. Restauratie en herbestemming zijn meteen gestart. December 2017 is de definitieve bouwaanvraag. Het eerder door Molenaar & Co architecten gerestaureerde Justus van Effencomplex in Rotterdam, winnaar van verschillende nationale en een internationale prijzen, bleek de beslissende referentie voor deze opdracht.

Caption

Het Fierensblok bestaat uit twee gebouwen: een rechthoekig monumentaal blok van acht lagen met poorten naar een binnenhof en een ouder hoekgebouw. Tevens is aan de overkant, gescheiden door de Craesbeeckstraat, een overeenkomstige woonwand van zeven lagen. Beide gebouwen hebben een betonskelet, bandvensters aan de straatzijde, glazen trappenhuizen en betonnen balkons. Het complex is een indrukwekkend geheel door de beheerste seriematigheid en combinatie van verschillende materialen. Opvallend is het eveneens goedbewaarde, rijke materiaalgebruik in het gebouw zelf en de toegepaste ornamentiek in Art Deco-stijl. Een geëngageerde bezoeker merkte hierover in 2015 op, toen De Fierens nog met sloop werd bedreigd: ‘Ik wandel de trap op, alle deuren staan open. (…) Overal liggen vloeren in granito. Overal grandeur ook, onbetaalbare tegels, Art Deco smeedwerk. Maar vooral honderden kleine doordachte details. (…) Hoe belangrijk licht en lucht voor een mens zijn. En dat sociaal nooit banaal mag zijn. Nooit troosteloos. Nooit hopeloos.’

Caption

Deze materialenrijkdom wordt gekoesterd en ingepast in de nieuwe situatie waarbij de oorspronkelijke 250 standaardwoningen van ca. 65 m2. door horizontale en verticale samenvoeging worden vergroot tot 125 moderne, comfortabele appartementen, variërend van 65–130 m2. Een andere belangrijke ingreep is de vervanging van het lage hoekgebouw aan de Nationalestraat door een torengebouw, een baken in contrasterende roodpaarse baksteen met dubbel hoge winkelruimte. Om de eenheid van de twee Fierensblokken te versterken, wordt de Craesbeeckstraat naar voorbeeld van de grote hof aangelegd als woonhof met plantsoen- speel- en terrasinrichting, en met beperking van verkeer. Antwerpen kijkt ernaar uit: de Fierens wordt in ere hersteld!

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More