Work Home Play Home

Work Home Play Home

Architect
LAGADO architects
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Stories By
LAGADO architects

Investwood
LAGADO architects

Work Home Play Home

LAGADO architects as Architects

Work Home Play Home is our own live and work home in the center of Rotterdam: a colourful and playful interior that is designed to add colour and charm to the daily life of adults and children. The main goal of the design is to create an environment that can handle all sorts of use, at the same time, without giving up character in favor of performance. Simultaneously, we wanted to create a joyful and colourful house with a personal character.

 

Each floor has its own function. Living and cooking on the ground floor next to the garden. Sleeping on the first floor, the dark heart of the house. And working and a guestroom on the light top floor loft, under the rooftop terrace. A characteristic blue staircase with triangular windows adds a spatial experience to the three story house.

 

Character and multifunctionality
The house is part of a new built ensemble of townhouses around a communal garden in the centre of Rotterdam. All houses are based on a standard Dutch floorplan that we optimised for multiple uses: living, working, playing and having guests.

 

We are a Dutch-Greek family which needs space for family to visit us, which is usually hard to find in the standard floorplans. The aim for the interior design was to give this new build a similar outspoken character as usually found in renovation projects. The typical layout is upgraded with sliding doors and an open loft style top floor, enhancing the spatial quality of the house. The standard stairs are transformed into a vertical sculpture. The textured materialization and bold colour scheme add character and warmth to the interior based on sharp divisions between materials and geometric shapes.

 

The garden is treated as the main asset of the house and the ground floor is designed for a view into this garden. Warm orange and pink tones in the living room complement the green of the garden and the blue scoria brick terrace.

 

One wall cabinet organizes the living room and kitchen. The blue and orange terrazzo tiles and bright pink sliding doors tie the blue kitchen back to the orange living room.

 

The dedicated space for plants in the bar at the kitchen window and on top of the cabinets pulls the green of the garden even further into the house.

 

The blue staircase links all the rooms of the house together and provides sneak peaks into each floor through triangular windows.

 

The stairs are manifested in a bold sculptural gesture, with a dramatic effect on the first floor landing, the dark heart of the house. In the bedroom, cabinets and curtains add vivid but relaxing surfaces that enhance the peaceful character of the space.

 

The top floor is an open loft space, with a small bathroom and pantry, making it ideal for multiple uses, such as having guests, working, playing music or as game room.

 

The house is part of an ensemble with small individual gardens that connect to a central shared garden. It is located in the center of Rotterdam, as a quiet green oasis in an characteristic old neighborhood.

 

Colour and material

By using characteristic materials and outspoken colours and textures, a fresh, stimulating environment is created. Colours are used based on orientation, functional atmosphere and spatial effect. Ash wood, caramelized bamboo, orange, blue, purple and red Valchromat, blue and orange terrazzo, white granite, pastel hued tiles and coloured walls and curtains come together in contrastful colourblocks that define spaces within the bigger whole. 

 

Different functional zones are treated with different colours and materials. The living space is based on a blue and orange scheme, complementing the green of the garden. The sleeping floor is darker, where purple and dark blue give the space a calming effect. The top floor is fresh and open, with a bright blue landing. The project is innovative in the way that it provides a new perspective of what a typical Dutch rowhouse – the most common typology in the country – can look like once you redefine its function in relation to atmosphere provide by colours and textures. The main goal of the project is to show another approach and a way to creating a new home with charm and style usually associated with an old house. In this project, we innovated by focusing primarily on the use of an array of different colours. Colour turned into a powerful design tool that led to material and finish choices and the colourblocking strategy informed spatial design decisions, enriching our practice with a new approach to creating space.

Read story in Nederlands

Playhome

Investwood as Manufacturers

The aim for the interior design of this typical Dutch townhouse in the center of Rotterdam was to give this new build a similar outspoken character as usually found in renovation projects.

A home for children and adults
Work Home Play Home is our own home in the centre of Rotterdam: a colourful and playful interior designed to add colour and charm to the daily lives of adults and children. The main goal of the design is to create an environment that can handle all kinds of use, at the same time, without giving up character in favour of performance. At the same time, we wanted to create a cheerful and colourful house with a personal touch. 
Each floor has its own function. Living and cooking on the ground floor next to the garden. Sleeping on the first floor, the dark heart of the house. And working and a guest room on the top floor, arranged as an open loft, under the roof terrace. A characteristic blue staircase with triangular windows adds a spatial experience to the three-storey house.

Character and multifunctionality
The house is part of a newly built ensemble of town houses around a common garden in the centre of Rotterdam. All houses are based on a standard Dutch floor plan that we have optimised for multiple uses: living, working, playing and receiving guests.

The typical layout is upgraded with sliding doors and an open loft style top floor, enhancing the spatial quality of the house. The standard stairs are transformed into a vertical sculpture. The textured materialisation and bold colourscheme add character and warmth to the sharp division between materials and geometric shapes.

Valchromat entered this project with its colour and ability to be machined.

Project Credits
Manufacturers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersInvestwood
ManufacturersValchromat
Valchromat MDF panel
sliding doorsElmer Koopmans
CabinetsHuisHout
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Valchromat MDF panel by Valchromat
sliding doors
Cabinets
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More