Yamanone no ie

Yamanone no ie

Architect
FUDO
Location
Kamakura City, Kanagawa Prefecture, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Yohei Sasakura

Yamanone no ie

FUDO as Designers

Concept

It is located at the bottom of a mountain.
Also,the site has a narrow frontage and a wide back.(trapezoid shape)
To design a house on such a unique site,we carefully survey the nature and surroundings.then, choose a shape that as if it was carved from the terrain.
The house designed to snuggle up to the surrounding mountains, providing air, light and water passages.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

When you enter the house,a large space overlooking the stairs, atrium, and study opens up. The wall storage which effectively reused the surplus wood stands along the side.
The house is connected as one space, each places are dotted with a number of spaces. Also there is no corridor.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

The ground floor opens towards the courtyard which gains a plenty of natural light and maintains privacy at the same time.
On the other hand, the 1st floor has various common spaces and windows which visitors can enjoy a unique view of mountains from them. Outdoor pilotis, courtyards and balconies are equally treated as a room.
Inner pitched roof incorporate rain presence into the space.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

By interweaving the outdoors and the indoors without distinction, the boundary becomes ambiguous, so that you can feel a rich space with many places. Live with Yato, open to the mountains and listen to the sounds of the mountains. That is to live in harmony with nature. No matter how strong an artificial object is, it cannot withstand the forces of nature.
This is a house that harmonize the nature and coexists with it. *Yato:a beautiful valley.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

Vision

An architectural orchestra that creates the vernacular of the future.
Each person, their family, their community, and their place will have their own unique uses, ways of living, and habits.
Everyone is different and can be different.
I want to create a new space by carefully observing them and carefully reflecting them in the design, structure, environment, and materials.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

The architecture created in this way will also be carved into a new vernacular by the user. Now go to this era, love your family, enjoy your life, love your home.
Over time, it will become the vernacular of the future.
To keep track of history together and continue to create a new culture and the future we want to preserve.
Face it seriously, have fun, and never give up.

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

Clients' Words:

"We moved to Kamakura in search of our own "rich life".
It was a city I used to go to for a long time, and it was a memorable place for my husband and wife.
There is a natural environment such as the sea and mountains, culture and historical places, and above all, it feels like adults are living happily and lively.
It's not too rural, not too urban, but it has a different charm from a commuter town, and it's a city where you can live the life you want."

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

Team:

Designer: FUDO Naoki Miwa

Structural Designer: kiiplan Satoshi Yamashita

Construction: Okamura-home

Carpenter: Kazunari Takahashi

Photographer: Yohei Sasakura

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

Materials Used:

Construction method: Traditional wooden construction method

Furniture, steel stairs: SQUARE FURNITURE

Painting work: RISE(Paint toning:COAT)

Plastering: Ogata Industry

Roof sheet metal work: NS sheet metal

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

External finish:
Roof material: Galvalume steel plate t0.35mm Vertical thatched roof (niscs.nipponsteel)

Outer wall material: Yakisugi board t18mm (kyoei-lumber)

Behind the eaves: Structural plywood t 24mm, Sugi rafters 30*210 Natural oil clear paint

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura

Internal finish:
・Entrance / SIC / Warehouse

Flooring material: Pine smoke mortar gold trowel finish

Wall material: plaster board t12.5mm Emulsion paint(COAT)

Ceiling material: plaster board t9.5mm Emulsion paint(COAT)

Entrance door: Wooden door T0 Surfaceless(Yamatoya)

・Kitchen / diningroom / Bedroom / WIC

Flooring material: Solid flooring material t 15mm White oak

Wall material: plaster board t12.5mm Emulsion paint(COAT)

Ceiling material: plaster board t9.5mm Emulsion paint(COAT)

・sanitary/ bathroom

Flooring material: Porcelain tile Yakisidar Black (sanwacompany)

Wall material: Resin mortar+ Water repellent coat

Ceiling material: Antifungal coating

Wash basin: Carpentry Water resistant plywood t12mm Resin mortar+ Water

repellent coat ,Old wood vessel Urethane clear paint

Bathtub: cast enamel(daiwajuko CASTIE)CIE-1570

・Stairs

Stair tread material: White oak laminated wood t 35mm

Side plate material: steel CL painting FB150mm*t16mm(SQUARE FURNITURE)

handrail material: steel CL painting FB25mm*t9mm(SQUARE FURNITURE)

photo_credit Yohei Sasakura
Yohei Sasakura
Project Credits
Designers
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Outer Wall MaterialKyoei lumber inc.
Roof Steel SheetNippon Steel
Porcelain Tile FlooringSanwa Company
Product Spec Sheet
Outer Wall Material
Yakisugi by Kyoei lumber inc.
Roof Steel Sheet
GALVALUME by Nippon Steel
Porcelain Tile Flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More