Yo-Ju Courtyard House

Yo-Ju Courtyard House

Location
Clyde Hill, WA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Andrew Pogue
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
KitchenHenrybuilt
ManufacturersSub-Zero/Wolf
ManufacturersCB2
HardwareEmtek
WindowsQuantum Windows & Doors
ManufacturersSierra Pacific Windows

Product Spec Sheet
Kitchen
Manufacturers
Manufacturers
by CB2
Hardware
by Emtek
Manufacturers

Yo-Ju Courtyard House

Wittman Estes as Landscape Architects

What happens to the suburban single-family home as cities become dense and privacy becomes limited? It must look inward. Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Home to an active family with three young children, the architects addressed the challenges of future density—the danger of increasing traffic with playful children, noise pollution, and decreased amount of natural vegetation—by having the house look inward instead of outward. The house draws upon the traditions of “Chinese courtyard and garden design, along with the ideas underlying Chinese landscape painting techniques, to rethink the traditional single-family home” says architect Matt Wittman. 

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Designing around Courtyards

The design is organized in three elements: 1) the entry courtyard, which is screened from busy NE 24th Street; 2) the house living volume, which presents an opaque facade to the street, and a transparent facade to the rear; and 3) the garden courtyard, which is composed of a secluded zone in the rear yard where children can play freely. The courtyard house connects space with nature. The entry courtyard functions as a threshold between the street and the interior. A black-stained, tight knot cedar fence marks the next transition as a concrete path moves through a bed of grasses and a Japanese Maple tree. Inside the secluded garden courtyard, all signs of urban life disappear within the oak casement of the kitchen, concrete flooring, and floor-to-ceiling sliding doors. 

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

By creating the illusion of large spaces that seamlessly transition to outdoor views, the house used one third less of a footprint than was allotted. Chinese landscape paintings employ a “atmospheric perspective” technique to enhance the perception of depth of space. Yo-Ju uses this technique to create “visually larger spaces than what actually exist—the eye marks the level of oak stairs, then the large sliding doors, finally reaching the garden courtyard beyond,” says Matt Wittman. This spatial efficiency help shape a new model for suburban housing—a decreased footprint that allows for maximum energy savings and increased planting area, privacy, and views into nature.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Public / Private 
“The house uses two major program zones to shape layers of privacy and community,” Matt says that were “inspired by an ancient Chinese garden design principle known as ‘Big Hide.’” The communal spaces open up in the center of the house while the private ones are situated at the front of the house on two levels. Hidden in the private areas, the upper floor is arranged around a craft and teaching space for the family’s three children. In the communal spaces, the house opens up to the lounge and kitchen, and then onto the main living and dining. These public areas are arranged around the garden courtyard, with open corner doors that connect all the spaces together. Through design rooted in courtyards, transitional program zones, and borrowed views, the Yo-Ju Courtyard House aims create a new model for single-family housing.  

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Project Team

Architecture / Landscape: Wittman Estes 
Design Team: Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Ashton Wesely 
Structural Engineer: Malsam Tsang Structural Engineering 
Builder: DME Construction Inc. 
Kitchen: Henrybuilt
Photography: Andrew Pogue

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More