Yongsan International Business District 'Project R6'

Yongsan International Business District 'Project R6'

Architect
REX
Location
Seoul, South Korea
Project Year
2016
Category
Offices
Luxigon

Yongsan International Business District “Project r6”

REX as Architects

YIBD “Project R6” is an urban boutique residence for short-term business people, young urban professionals, and foreign residents. Due to the transience of its target users and the short durations during which they are home, R6’s unit sizes are small, including 40 m2, 50 m2, and 60 m2 residences, with the majority being 40 m2.


To meet the trends of its users and compensate for its small unit size, R6 must engender a strong sense of community and its residences must be highly attractive, providing generous views, daylight, and cross-ventilation. Maximizing daylight and cross-ventilation are also paramount to providing a highly sustainable residence.


In a standard housing tower, 40 m2 to 60 m2 units would create poorly dimensioned and oppressive residences, offering constrained views, little daylight, and poor ventilation, and community would be limited to activities at the tower’s base.


By pulling layers of the typical housing tower in opposing directions, the small units maintain their size, but are stretched into favorable proportions that provide views and daylight from both sides, excellent cross-ventilation, and a strong sense of community through the creation of a central courtyard, roof terraces, and conversation/reading/play pods.


The stretched layers are strategically positioned to guarantee unobstructed daylight into all units, and to create adequate continuity of the building’s primary structure: a concrete-encased steel mega-brace that encircles the courtyard.


The mega-brace supports a shelf-like matrix of walls and floor slabs that define each unit. Into each shelf is inserted a wooden shell containing a bathroom on one side and a kitchen on the other. A movable wall—using standard compact shelving technology—shifts within the unit to define a bedroom (adjacent to the bathroom) or a living room (adjacent to the kitchen). The wall includes a bed, nightstands, couch, television mount, task lights, and storage.


A high-performance façade—composed of frameless IGUs—emphasizes the remarkable exterior views while interior black-out and shade roller blinds control sunlight and glare.


The floor to ceiling interior façade—also composed of frameless IGUs and equipped with black-out and shade roller blinds—provides spatial relief and a sense of community while maintaining privacy.


The resulting architecture provides views and daylight from both sides, and excellent cross-ventilation.


Community and spatial relief are further generated by conversation/reading/play pods extending into the courtyard. The pods playfully assume the varying widths of the walls behind such that no views are blocked and privacy in the units is maintained.


Block R6 is a narrow parcel bounded by the planned Mountain Park—including Children’s Interactive Spray Park, Rail Road Museum, Outdoor Amphitheater, and Yongsan Station Esplanade—and the central park of the planned development Zone B3, adjacent to Hangang-ro. By placing the building to the south of Block R6, all units command great views and the building forms a gateway to YIBD from Hangang-ro.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More