Zaozhuang Citizen Service Center
© MLEE STUDIO

Zaozhuang Citizen Service Center

Shanghai United Design Group as Architects

Fall in Love with a City for a Flower

 The project breaks away from the rigid image of conventional civic buildings. By blending the building into nature, and art into life, the architects created a public cultural landmark that is graceful, romantic, unique, and exclusive to local citizens.

photo_credit © MLEE STUDIO
© MLEE STUDIO

The design team responded to the spiritual requirements on the site and architecture by combining the abstract and the concrete. Based on the reflection on various aspects including city, nature and humanity, they took the integration of nature and culture as the starting point for the design.The architectural design was inspired by pomegranate flower, the city flower of Zaozhuang. The building is like a blooming pomegranate flower as the roof is formed by eight pomegranatepetal-like units,which are connected by curved glass.

photo_credit © MLEE STUDIO
© MLEE STUDIO

Under lightweight and elegant petal-like roof structures, the architectural space is enclosed by transparent and soothing curves, offering an open view to the sky and the surrounding landscapes. The strip-like ribs and the veined rooftop are appealing and expressive.The sunlight falling down produces mottled shadows.With the play of light and shadows, the illusionary "flower" and "leaves" are intriguing.In this place, people can experience the change of time and space, the rhythm of nature, and express themselves in a poetic way.

photo_credit © MLEE STUDIO
© MLEE STUDIO

Background/Vision

The project is a part of the Civic Center complex in Zaozhuang City. Situated at the middle of the plot, it's surrounded by several built buildings, including a stadium on thesouth, a gymnasium and a natatorium on the northeast, and a cultural center on the northwest side.This Civic Service Center is a newly built projectof the Civic Center complex. It functions as a window for public affairs, and mainly serves as a platform of administrative examination and approval, for the convenience and benefits of the citizens. This citizen service building was repurposed from parts of the original commercial space of the Civic Center,through a process of reconstruction and extension.

photo_credit © MLEE STUDIO
© MLEE STUDIO

The entrance hall is a new addition, which acts as the gateway of the Citizen Service Centerand connects the above-ground and underground parts of the building. This ground-level hall is a space frequently used by citizens, and also the dominant center of the whole Civic Center complex.The unique pomegranate flower-likeformgenerates an iconic image for the building.The open hall can also be used for cultural events such as public exhibitions and gatherings.The whole space is bright and clean with abundant light and shadow effects, shaping a highly appealing and charming urban public space.

photo_credit © MLEE STUDIO
© MLEE STUDIO

Functions/Strategies

Based on the master planning of the overall Civic Center complex,people can access the Citizen ServiceCenter from various directions, so its entrance hall needs to be open and friendly to citizens from all around. In light of this, its architectural design adopted a symmetric layout to harmonize with the master plan of the Civic Center and echo the coherent central axis.Within the Civic Center complex, landscaped squares are set between the buildingson the north and south side, and many sunken squares are connected with the B1 floor. The B1 floor of the landscaped platform are divided into Zone A, B, and C, among which Zone B and C are mainly repurposed for government affairs office and supporting commercial operations, whileZone C is transformed into the Citizen Service Center. On the south side of the landscaped platform, there is an existingtwo-story building, which neighbors the stadium on the north.This building was formerly used for commercial activities, and now isturned into the Citizen Service Center.

photo_credit © UDG
© UDG

The location of the newly-added main building body is of paramount importance. The design team made use of the sunken square of Zone C on the central axis and created a newarchitectural space above it, to shape the iconic entrance hall of the Citizen Service Center and to let Zone C connect the ground level through the sunken square. The entrance hall and the two-story aboveground building are connected by a corridor, which integrates the underground areaand the ground-floor space into a whole.

photo_credit © UDG
© UDG

 

Metaphor/Implication

 The Civic Center complex is the largest government-funded public construction project in Zaozhuang, as well as one of the landmarks of the city.Since the Citizen Service Center is a window of showing the city's identity, and its functional attribute determines that its image need to reveal a strong spiritual and cultural appeal. Considering this, the architectsintended to draw inspiration from local characteristics to conceive the architectural form.

photo_credit © UDG
© UDG

 

With the Grand Canal running through the city,Zaozhuang is noted for its water-town features. As the main producing area of pomegranates in China, it is home to a 100,000 mupomegranate orchard that gains Guinness World Records. In addition, the city takes pomegranate blossom as its symbol flower.The master planning of the Civic Center complex is inspired by the stones in the Grand Canal. The architectural form design of the stadium refers to the flowing water of the Grand Canal and the elements of traditional Chinese red lanterns. The Cultural Center draws onelements of pomegranate flower, and takes clustered pomegranate seeds and radial stones as the source of inspiration for layout design.

photo_credit © UDG
© UDG

The design of the entrance hall of the Citizen Service Center continues the concept of pomegranate flowers and the abstract connotation of flowing water of the Grand Canal.The facade of the entrance hall is formed by glass curtain walls with concealed frames. With reference to the curtain wall design of the Grand Theatre of Zaozhuang Cultural Center, it uses vertical steel ribs as the main supporting structuresfor the curtain wall.Those vertical ribs are combined with cablesto form a point-fixing glazingcurtain wall. The transparency of theglass wall enables people who are standing outside the building to perceive the pomegranate-flower image from all directions.

photo_credit © UDG
© UDG

 

Techniques/Innovation

The architects conceived spindle-shaped units to express flower petals. The basic structure of each unit is mainly composed of the primary central girder and secondary beams, which form a circle around all units. The girder and secondary beams are connected by purlins. The roof is mainly composed of eight spindle-shaped units, which are distributed in a flower-like shape, connected by rods and covered with glass.Due to the different scales of the girder and the secondary beams, a rhombus-shaped structure is naturally formed by purlins. The upper part of the structure is covered alternately with glass and aluminum plate to form the rooftop, while the lower part is composed of aluminum shutters and gaps to form the indoor ceiling. Shutters and gap spaces of the interior ceiling respectively correspond to the glass and aluminum plates of the rooftop, thereby ensuring sufficient daylightingand effective shading adaptive to the change of sunlight direction.

photo_credit © UDG
© UDG

Design Innovations

photo_credit © UDG
© UDG

1. The architectural form of the Citizen Service Center guides the rainwater and snow to converge at the center of the base. Through a reasonable unit-based drainage strategy, the rainwater is collected in the drainage well in the building center and finally runs into the underground fire protection pool. Such a drainage solution eliminates the need for additional design of drainage pipes for the building facade.

2. The rooftop glass and aluminum plates are installed alternately with subtle height differences, which can effectively reduce the impact when a flood of rainwater converges.

3. The central base of the building is deployed with an electrical heattracing, moisturizing and anti-freezing system to effectively tackle snow accumulation in winter.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More