Zona Santiago
Milena Villalba

Santiago Area. A Playground For All by Bernat Ivars and Javier Molinero

Bernat Ivars as Architects

If you were asked what the ideal classroom should look like, what would you answer? We have it clear: that it is outdoor, versatile, inclusive, respectful with the environment and above all, amusing! With these premises we designed the new temporary school yard, which the students of the school called Zona Santiago, and in which they even collaborated in its conception and design. A place designed for movement!

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

A plot for all.
Nexttothe Santiago Apóstol del Cabanyal School there is a site formerly occupied by a parking lot. The school did not have its own schoolyard in which to carry out outdoor activities except for the small roof terrace of its own building. The Valencia City Council has temporarily handed over the site to the school, how should be transformed this place so that it becomes a true outdoor learning site?

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

After a listening process led by Fent Estudi and Nautae, several interesting conclusions are obtained on how the new recovered space has to be designed so that it becomes a playground for the students of the Santiago Apóstol school: It must be an inclusive playground open to everyone, even the neighborhood! It must contain the appropriate elements so it can be inhabited throughout the year and that also activates the desire to carry out activities of all kinds. It should be an open design and build process and, where possible, collaborative. The work of people with a mental health diagnosis was included to the constructive process, which enriched the experience of all the participants.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

On the other hand, the premises of the design team and their approach to production and construction were perfectly aligned with the wishes of the community to complement them. These are: Radical reuse, maximum vegetation, materialization with materials that reduce our footprint on the planet and above all, fun in the process and in the result!

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

With budget conditions and limited deadlines, it was decided to divide the available space into four areas, an outdoor classroom, a small “marine” forest, some orchards and the sports court. The arrangement of the elements has been designed to offer the maximum variety of spaces given the limited surface area.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The wooden classroom articulates the space and is also an artifact for the game when it is not used as a classroom. The design of the exterior classroom structure in the Santiago Zone has been made to optimize the possibilities of the material to the maximum, the circular shape of the set helped us to brace it in all directions. The skin of the "UFO" (as they call it in school) is made of poplar and fir tree that reduce solar radiation and in the future it will be filled with climbing plants. In the short months that it has been in operation, it has already been used as a classroom, assembly, theater, rest, games, concerts...

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The “Marine” forest converts disused buoys donated by the València Marina into giant flowerpots where they contain enough land to plant trees on the site (no permission was granted to excavate the soil in the transfer). We made the most of the action so that the students of the school participated in the design process from the realization of small models to the final painting workshop.

Gardens to grow vegetables and recovered benches complete the installation so that this site has been transformed into a new welcoming and active space in the Cabanyal neighborhood of València.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More