Amsterdam

An overview of projects, products and exclusive articles about amsterdam

Project • By ANA architectsHousing

Robin Wood

Robin Wood is coming to Centrumeiland in IJburg, Amsterdam: a high-quality urban block ‘cut from wood’ that embraces a Tiny Forest. A striking beacon that forms a playful, open connection between a lively city street and a pleasant residential neighborhood. Here a free-living environment is created, where the green invites you to move. The building is like the trees; made of wood, self-sufficient and circular. Its modular construction enables both large and small, flexible reconfigurable, and linkable dwellings which are easily adaptable over time. Robin Wood gives something back to the island’s residents and invites them to contribute to their own living environment. Beauty and the Bit Add new meaning Robin Wood i... More

Project • By A I MTrade Shows

In between

In between is a place for encounters, conversations, reflections and exchange of thoughts. The installation designed for Sprinx Technologies revisits the company's communication codes, organizing the visit through a sequence of thematic environments suspended between physical and digital. Caption Caption The various exhibition displays that populate the space are arranged on a cement platform, slightly detached from the ground and in turn resting on a black mirror slab. The suspended platform is the architectural element that marks the entrance to the installation, an ephemeral threshold through which the visit begins. Caption Caption Inside, the use of dichroic surfaces, mirrors and wireframe structures invites explo... More

Project • By DELVACommercial Landscape

Terrace Tower

On the eastern side of Amsterdam's Zuidas district is Terrace Tower: an iconic building designed with the ambition of radically greening the typical stone office district and making it liveable. DELVA's terrace landscape has an integral role in the architecture of BIG – Bjarke Ingels Group.  Sebastian van Damme Lush greenery on the terraces dramatically increases the well-being and productivity of employees. The positioning of the terraces provides that all outdoor areas are directly connected to each other, making the abundance of greenery visible from every point on the terraces and enabling much more interaction between colleagues. This is how we turn greenery from an expense to a revenue model in the long run: not an ec... More

Project • By DELVAOffices

The Pulse

With the start of the construction of De Puls, the first urban forest at height in Amsterdam is welcomed to the Zuidas. De Puls is a high-quality, circular building, a place where people can live, learn, work and relax in comfort. De Puls is completely self-sufficient and is an icon for liveability and sustainability. The municipality of Amsterdam has set high standards for the quality of the housing, circularity, sustainability, urban nature, mobility and public facilities. Use, biodiversity and water form the three main themes for the landscape design. These themes form a coherent whole and, moreover, make a connection with the economic model of De Puls. Green as an inseparable part of the entire plan. The green plan integrates ecologica... More

Project • By DELVAOffices

Thuishaven DELVA

DELVA's Thuishaven, or Homebase in Dutch, is located on the site of the former De Gekroonde Valk brewery. We have developed the Thuishaven entirely by the DELVA philosophy: the creation of an inclusive city, a mix of living, working and accommodation under one roof, with sustainable energy generation and use of circular materials.  Sebastian van Damme In the design, the original building from the 1960s was largely preserved and transformed into a place where people work, live and where also guest rooms are accommodated. The different functions together form the DNA of the place and the various activities in the building bring life to the neighbourhood.  Sebastian van Damme As a new ecology in the middle of the city, th... More

Project • By DELVAParks/Gardens

De Ceuvel

De Ceuvel is a former shipyard in the docks of Buiksloterham Amsterdam. Because of the economic crisis, the polluted and abandoned shipyard was not remediated or further developed, but the City of Amsterdam and Noordwaarts made the area available for ten years for the most innovative plan.  The winning plan, 'Zuiverend Park De Ceuvel' by DELVA, Space&Matter and Studio Valkenier, proposed an organically growing incubator. Abandoned houseboats that have been restored and reused as temporary accommodation for innovative businesses are central to the design. Around them lies an ingenious green park that purifies the soil and prepares it for future redevelopment. Caption The pollution in the soil and water will not be solved in a... More

Project • By Rapp+RappOffices

Chicago

A narrow spit of land between the eastern bank of the IJ, the railway embankment and the Piet Heinkade was part of the redevelopment of the eastern harbour area by the Amsterdam Department of Urban Planning (DRO) in the 1990s. The urban development concept included a series of interconnected building zones. In this so-called ‘train of buildings’, a part of the old warehouses was to be preserved and integrated into the planning. Caption   Rapp+Rapp created the urban design for one of these building zones, in which an extremely high building density had to be realised. Following New York’s zoning law, urban guidelines were formulated for the daylighting, the massing, and the intended robust character by which the... More

NewsNews • 21 Oct 2021

Benthem Crouwel Architects add color to reveal original materials of seventeenth-century Amsterdam canal house

The national heritage weaver’s house on the Vijzelgracht is one out of roughly eighty weaver’s houses that have survived. Benthem Crouwel Architects restored and renovated the canal house into a contemporary home, while preserving the original layout. The design reveals as much of the original material as possible. Jannes Linders The architects applied a bright color palette to enhance the variety in materials and spaces. The colors range from dark tones in the lower floor, to bright tones in the attic. The design combines careful new detailing with original seventeenth-century elements. Jannes Linders Most of the building was renovated and some elements were removed and added. A storage structure in the rear made wa... More

NewsNews • 7 Jun 2021

KAAN Architecten renovates 60s Amsterdam office building with sleek new exterior

Inspired by Donald Judd’s abstract art, KAAN Architecten renovated 60s office building the Walvis into a sleek new office building with a strong horizontal emphasis. The solid dark bands are on closer inspection light hollow metal constructions. © Sebastian van Damme KAAN Architecten stripped the former 10,000 sqm structure, of the rationalist style that emerged in the 50s-60s, down to its bare bones and completely renovated it. The main ingredients for the redesign were lightness, spaciousness, sightlines, functional clarity and an elegant facade. © Sebastian van Damme The recessed bands of triple glazing in combination with the protruding aluminium create an effect of floating floors. The architects added porth... More

Project • By AlumetHotels

Holiday Inn Express Amsterdam

This hotel in Amsterdam is the largest Holiday Inn Express in Europa. It is located on the northern shore of the IJ-lake, is 45 meters high, consists of 2 towers, has 14 floors and 438 rooms and a magnificent view of Amsterdam. The almost 11.000m2 of cladding were anodised by Alumet in the colour AluGold03.Anodised aluminium has multiple advantages. It is very durable and corrosion resitant. Colours are UV resitant thus colourfast. Anodised aluminium retains its metal character and can easily be cleaned. It is part of the circular economy as it can be 100% recycled and therefore re-used.  More

NewsNews • 28 Apr 2021

KAAN Architecten completes monumental and composed Amsterdam Courthouse

KAAN Architecten wanted to create a building that exudes authority and yet feels inviting to the public. Two rectangular volumes are arranged to form a public square. The square extends seamlessly into the interior using the same grey paving and benches. The entrance canopy extends equal distance both ways, inside and out, to further the blending of the two.  © Fernando Guerra FG+SG Visitors enter the central foyer that includes a reception desk and cafeteria. Upwards the courtyards are surrounded by spacious foyers. © Fernando Guerra FG+SG The top level office floors are connected through a circular staircase. The detention cells are located under the building and are connected to separate pick-up and drop-off ra... More

Project • By ZJACar Parks

Pontsteigergarage, Amsterdam

Along the water Just west of Amsterdam’s Central Station a new extension of Amsterdam is being built. Of the three Houthavens (Timberdocks), the middle one is being transformed into a residential area. The Pontsteiger building is the 90-meter high icon that functions as the landmark of this development. It is a robust, square building towering above the water in a bend of the river IJ. A dam connects the building to the Tasmanstraat. The entrance to the two underground parking garages is also to be found on this dam. One garage serves the residents and users of the Pontsteiger building, the other one is a municipal parking with a capacity of 277 cars for permit holders in the Tasman neighbourhood. This one, the Pontsteiger parking ga... More

Project • By AlumetHotels

Hotel Boat and Co

Hotel Boat & Co is one of the latest sustainable architectonic icons with a hint to the Amsterdam School. The almost energy neutral hotel has an EPC of 0,041. This design shows, that a robust brick facade can be combined beautifully with aluminium window frames. The 330 window frames are anodised in the latest Alumet colour AluBronze335. The hotel is designed in such a way, that it can easily be repurposed. More

Project • By ZJAAquaducts

Weguitbreiding A1/A6 Diemen – Almere Havendreef

Between Amsterdam and Almere It seems an odd question: is it possible to drastically improve the infrastructure of the northern part of the Randstad, between Diemen and Almere, and at the same time preserve the Dutch landscape and improve ecological values? The question becomes even more odd when one realizes that this entails a stretch of motorway of 23 kilometers, where extra lanes are added to the A1 and A6 and some 50 structures including bridges, ecoducts, bicycle tunnels, fly overs and even an aquaduct leading under a river are part of the plan. And yet, one can conclude that the answer to this odd question can be a resounding yes. This complex infrastructural landscape is part of a larger project to improve the connection between S... More

Project • By ZJAStadiums

Skybox Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

Have you ever noticed the waves that hide inside brown cardboard boxes which move silently and unobtrusively through the world? They are in the material itself, a thin sheet of paper undulating between two thicker sheets of cardboard. These paper waves create space and structure. By trapping air and a having a crushable zone, corrugated cardboard is light, strong and even insulating and protective. For the design of The Timeless Box, a skybox in the Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, commissioned by Hans van Veggel and Timeless Investments, the architectural office ZJA applied this everyday material, but ignored all the useful qualities. It is about the beauty that can be generated by a combined action of two types of waves: mechanically re... More