Architectural facade

An overview of projects, products and exclusive articles about architectural facade

Project • By AB+PartnersPrivate Houses

HOUSE IN THE HISTORIC CENTER OF BUCHAREST

This is an interior, the arrangement of which we partially completed by designing the key areas of the house and manufacturing a number of pieces of furniture. We took into account the specificity of the building, HOUSE IN BUCHAREST, whose façade was also reinterpreted by AB + Partners. Vlad Creteanu When designing the living room and dining room, we were guided by the principle of accuracy. Although the lines of the façade were strongly influenced by the historical context, inside we did not stick to the classical direction. We have simplified and modernized the lines, relying on convenience. We created the arrangement in light hues and gave it a natural look. We used the warm texture of the wood on the floor, as well a... More

Project • By Clear LightingIndividual Buildings

Bijdevaate

Bijdevaate Verzekeringen is an established insurance company in the Netherlands. Flexible Flexglo™ F21 light strips are installed discreetly above the ground floor windows to highlight the simple structural design of the building. The installation makes the light practically invisible during the day. The lights give uninterrupted smooth linear illumination around the architecture without leaving any blind spots. On top of that, the light resists water, flame and UV, sparing maintenance for the client.  The domed lighting surface offers a wide beam angle up to 160˚, spreading the light out wider and flooding the road down. No matter what viewing angle you are looking, you always get a balanced radiance. The single blue color was... More

Project • By Clear LightingIndividual Buildings

Sixty Martin Place

Sixty Martin Place is on a prominent corner in Sydney’s global financial hub, one of the most coveted sites in the city. But the 33-level tower hasn’t let its position go to its head. Just the opposite. More

Project • By TwentinoxMuseums

TwentseWelle Museum Factory

TwentseWelle is a new style museum, where nature, history and culture are woven into one concept. Twente was traditionally an area where textileand metal industry ruled in the past cencury. This history inspired the design of SeARCH architects. Architectural woven metals from textile machines. For this façade, our metal curtains are used as sunscreens with changing translucency. In addition to that, the curtains are operated electronically which enables dynamic façade view. Caption Caption Caption Caption More

Product • By BendheimProjectable Glass Rainscreens

Projectable Glass Rainscreens

Bendheim's projectable glass rainscreen system doubles as a virtually shadow-free, building-scale projection screen, while also meeting budgetary and installation targets. The system consists of pattern-imprinted Lumi Frit glass panels, clipped into adjustable metal fittings, which are embedded directly into the building’s structural walls, columns, or floors. It is fully adjustable in multiple directions, speeding installation and allowing contractors to order the glass from the approved drawings, rather than precise field measurements. On projects, this built-in flexibility can expedite the construction schedule by months. More

Project • By AB+PartnersShopping Centres

Oasis Mall Façade

Modern, subtle and innovative, the Oasis Mall façade is meant to become a new urban aesthetic core. With a regular geometry, in which we have created a succession of parallel straight lines, the Oasis Mall façade also creates a play of accents in relation to that of the residential complex. Oleg Bajura The minimalism approach in the design goes in line with the tendencies of a contemporary way of life. Located at the crossroads of important urban arteries, Oasis Mall becomes a concentration point of the urban flow, without additional details, without sumptuous and luxurious elements. Oleg Bajura Strictness and hardness of lines was chromatically ennobled. The basic structure in dark shades is completed with satin b... More

Project • By Clear LightingResidential Landscape

One East Coast

One East Coast is a luxury residential apartment building in Hong Kong, China. Flexglo™ F22 was deployed to accentuate the domed or rectangular windows of the building. As the night closes in, the building bathes in a soft glow and blends seamlessly into the darkness. The well-balance lighting adds an air of luxury to the exterior, which matches the fancy design of the complex. The Clear luminaire disappears from the outside. Designed with exterior purposes in mind, Flexglo™ F22 can withstand wind, rain, heat, snow, dust, and other influences of weather. It is easy to install and able to offer a long service life, requiring no replacement or maintenance for long periods. More

Project • By Clear LightingIndividual Buildings

Sam City

SAMCITY is located in Hoorn, Netherlands. The recreational venue offers an indoor trampoline, laser tag, skate and BMX (bicycle motocross) and archery for children and adults. The exterior adopts a minimalist design. Flexglo™ F21 lights are mounted invisibly to accentuate the rectangular logo and the crisp lines of the architecture. The green-lit clean lines add a futuristic element to the building. The client went for RGB lighting in the end because he wants the building to cater to a variety of occasions such as special events or holidays. More

Product • By ISOPANADDWind

ADDWind

ADDWind represents the Isopan solution for the world of ventilated facades. The best performances from the ventilation of the facade allow an increase in the insulating properties of the wall package.ADDWind proposes multiple solutions for materials, colours, modules andfinishes, so as to fulfil any design-based need.The versatility of the systems makes it possible to realise any project,allowing ADDWind façades to reach high levels of architectural andaesthetic communication. The exterior facing can be customised in terms of measurement, modularity, shape and colour, depending on the project. Based on what type of facing is chosen, additional possibilities of customisation open up, including notches, holes, imprinting and curves. More

Project • By Look CompositesTheme Parks

Ferrari Land

Ferrari Land is the second amusement park of the Italian brand in the world. Like the first, located in Abu Dhabi, its design is striking, this time with even more three-dimensional shapes. The central building simulates the nose of a sports car, the accelerator building has a spectacular, futuristic design. For the manufacture of the leather, which is totally made to measure and outdoors, the selected material has been GRP. OBJECTIVE OF THE PROJECT- Three-dimensional shapes in all the pieces. All different and made to measure.- Flame retardant material B-s2-d0.- Good behavior outdoors over time.- Lightness and rigidity.- Production capacity.   FINAL SCORELook Composites® has developed for this project a "low cost" system for th... More

Product • By Look CompositesGRP (Plástico Reforzado con Fibra de Vidrio - PRFV)

GRP (Plástico Reforzado con Fibra de Vidrio - PRFV)

GRP is a composite material, made up of a resistant fiberglass structure and a plastic material that acts as a binder. Used for both interior and exterior pieces, facades and even urban furniture. More

Project • By Atmosphere DesignLabOffices

Adl-Mecone office facade and interior

The project consists of a four-story commercial building in Ernakulam, India. The design called for efficiency-oriented structure with minimal sacrifice for aesthetics. Being in a tropical humid climate, a climate responsive façade was required to reduce operating costs. These criteria led to the conception of a perforated Corten steel curtain wall encompassing the four-story structure. In the context of an indistinguishable concrete fabrication, the building ensures a rigid identity and a probable landmark.   Facade The façade is made using weathering steel-a steel alloy which forms a stable rust-like appearance after exposure to weather for several months. The rusting process facilitated by the forces of nature and p... More
olivo sports arena
olivo sports arena
olivo sports arena
olivo sports arena
olivo sports arena

Project • By Tejas BorjaExhibition Centres

OLIVO SPORTS ARENA

Tejas Borja makes a made-to-measure ceramic grid for the facade of the OLIVO SPORTS ARENA in Jaén.Opened in April 2021, the Olivo Sports Arena is one of the latest large public construction projects to be completed. It is located in the Jaén Provincial Trade Fair and Conference Centre (IFEJA) and covers 41,300 square metres. With an oval-shape design and a sports field in its centre, the building is about 50 metres long and 30 metres wide. It is a unique sports venue designed to be used for professional competitions in indoor football, basketball, handball and tennis, as well as to host large events such as concerts and other cultural activities. The versatility of the space was planned so it could house large-scale events a... More

Project • By zeropixel architectsPrivate Houses

The Feng Shui Stone House

In the area of ​​Apokoronas and more specifically at the village of Gavalochori, in an area outside the settlement with a slight slope, we designed and built a two-level house with a basement and a swimming pool. The house is 511m2 and the construction time is 2019-2020.  The central idea of ​​the house is based on the philosophy and principles of feng shui, as well as bioclimatic design. The central design is by four stone walls of different lengths which divide the house into three areas. Starting from the east ground floor, between the first two stone walls, we have the living room and the dining room and the office upstairs, looking at the double height of the living room. Three orthogonal frames of different shape and size made... More

Project • By LPzR architetti associatiHousing

LND11

A few steps from Parco Sempione, the green heart of the city of Milan, LPzR architects have designed a new “nearly zero energy” (nZEB) residential building, with innovative technological solutions and a swimming pool on the roof.   “Urban stitching” is the concept. The architects wanted to design a new link between two extremely heterogeneous buildings: a three-storey school complex from the 1800s, and an eight-story residential building from the 1960s. The new volumes align carefully with the adjacent buildings, to fit morphologically into the pre-existing architectures. The compositional language, on the other hand, is admittedly contemporary, even if there are references to traditional architectural element... More