Architecture in portugal

An overview of projects, products and exclusive articles about architecture in portugal

Project • By MARLENE ULDSCHMIDT ARCHITECTPrivate Houses

Casa Boa Esperança

Casa Boa Esperanca is a historic landmark building perched on the edge of a small promontory in the fishing village of Ferragudo, Algarve, Southern Portugal. Due to local planning policies, several restrictions were placed on the building. This led to the need for a careful and sensitive approach to the restoration. The concept consisted primarily of the installation of new timber structures within the existing walls. This solution enabled open spaces to be created within the existing footprint and views of the sea to be greatly enhanced. The new structural elements of the renovation were left exposed and a large studio space was created within the former roof void. The building is flooded with light due to the insertion of several ro... More

Project • By MARLENE ULDSCHMIDT ARCHITECTHotels

Casa de Campo

Nested in the middle of a vast piece of land, surrounded by nature and just a short distance from the sea, this Algarvian-style house is perfectly integrated with the surroundings.  Fernando Guerra Fernando Guerra Fernando Guerra The house has a natural feeling, the indoor and outdoor living spaces are constantly communicating, the Santa Caterina tiles give an earthy ground while the total white high ceilings and the sun-kissed terrace bring comfort and elegance to the complex. A home for life. Fernando Guerra Fernando Guerra Fernando Guerra More

Project • By MARLENE ULDSCHMIDT ARCHITECTPrivate Houses

Casa Arco Iris

Casa Arco Iris is a project which remodels the 1990s-built detached villa located adjacent to a golf course in the Algarve. The concept specified the use of white marble, typical of Portuguese architecture during the past century.  The use of the same material on all of the internal and external surface areas creates a collective feeling of fluidity and elegance which add to the sense of light and space.  The architectural dark timber staircase provides a sculptured link between levels and is lit from above by a large skylight.  Ultramarino, the in-house interior design element of the studio designed the ‘white concept’ for the whole interior, including the kitchen and bathroom elements.  The gardens wer... More

Project • By AM-arqstudioPrivate Houses

casa 15

Every project starts with a client, a place, and a program. This one began with a couple, a conversation, and a model made with the objects that were on the table. At that moment, there was the recognition that the shape that the customers had in mind, even without even knowing it, had been reached. Ivo Tavares Studio Ivo Tavares Studio Ivo Tavares Studio The conversation led to a two-story prototype. The private space models the upper volume, more closed, almost like a shell, and the lower volume creates freedom for the visual field. The user feels free to walk through the common spaces, which creates a greater spatial fluidity. All spaces have details, such as the furniture design, that were thought and integrated in the a... More

Project • By MR StudioPrivate Houses

Triplex House

Located in the Santo Amaro Bay, between the beautiful Oeiras Garden and the Santo Amaro beach, this sibling house was redesigned to carefully balance the existing house and to carefully meet the long-term needs of a young professional couple. The main challenge was to create a completely revitalised house that translates the contemporaneity and the sense of comfort, calm, and purity, but still maintained the house's heritage. Caption Caption Caption Caption Caption More

Project • By LIMIT studioHousing

Middle Plan

For this land in Póvoa de Lanhoso, district of Braga, there was an objective: to make better use of the natural characteristics of the context, providing greater harmony between housing and the nature of the place. For this, we proposed to carry out an amendment to the pre-established legal rules in the allotment, in order to enable a greater housing integration with the accesses and the existing natural dimensions of the lot. So, instead of a house with 3 floors (basement, ground floor and floor 1), we suggest a house with 2 floors (ground floor, floor 1), and an annex building for a garage. Alexandra Brites Due to the existing gap of 2 meters between the access level and the land, we believe that a half-floor entrance could r... More

Project • By Photoshoot.ptHousing

Casa SM

The conceptual basis of the project arises from the creation of volumes with different levels that are interconnected, creating different exterior and interior spaces along the smooth topography of the land. Caption A simple blueprint composition reinterprets the sensitive relationship with the place where it is implanted. Caption   The spacious and bright interior spaces, through their design, the relationship between natural light and the chosen materials, reveal a certain balance and serenity. The house is organized in a coherent way, distributing the social areas on the 0th floor and the private areas on the 1st floor. An interior patio breaks the central volume of the House and becomes a more intimate space that accen... More

Project • By AA.arquitectosOffices

Atelier AA

Located in Funchal, in a residential area, the AA.Arquitectos atelier has been operating since 2019 in the attic of a duplex apartment. The intervention arises from the possibility of making the space independent of the apartment and from the need to reorganize the different functions of the space. AA. Arquitectos The opening of an access to the common circulation of the building and the introduction of a curtain that hides the duplex's vertical communication made it possible to deprive the studio of the apartment. AA. Arquitectos In the space consisting of the work space, the archive, the dining space, a toilet and a meeting room, there are two skylights. Longitudinally, on the side where the ceiling is lower, shelves were plac... More

Project • By KEMA studioApartments

Duplex Porto

The main objective of the project was to transform a duplex apartment facing north in order to provide it with as much natural light as possible, contributing this way to the quality of life of its users. The apartment is located in a recently renovated building, located in Rua de Restauração, an impressive street in the city of Porto dated back to the early 19th century, where one can find many bourgeois buildings, formerly considered the most luxurious houses in the city. Because of this, the main objective of this project was not only to solve the functional problems of the space, but also to bring back the bourgeois and luxurious character of the apartament, reinterpreting it in a contemporary way through the sensitive u... More

Project • By Studio CAPNPrivate Houses

Casa Amaro

The contemporary 2-storey dwelling is defined by white chromatic planes, which intersect with glass planes, and with black stone elements on the lower floor, whose black chromatic will contaminate the interior of the house. The trivial housing program, inserts the private areas on the upper floor of the house, and social areas on the lower floor, with a room that shares the space with the kitchen. Due to a sharp unevenness of the land, the entrance of the house is made through the highest area of the lot, allowing the elevation of the house, in the lowest land area of the terrain, creating a prominent volume in relation to the south street, and thus guaranteeing , greater privacy, compared to the glazed area of the dwelling. More

Project • By Gavinho Architecture & InteriorsPrivate Houses

Estoril Villa

With sober architecture and angular shapes, this villa in Estoril stands out for its grand glass facade that breathes like a living screen, depicting the moods and tonalities of the sky that welcomes it. Solid and light, this residence coexists serenely between its indoor and outdoor spaces, flanked by a charming garden and refreshed by a swimming pool that falls asleep in the sun in late summer afternoons. Through a serene and timeless design, the interior lives from the abundant natural light, open spaces, and details that make all the difference. Simple and sculptural furniture, neutral tones and comfortable materials make this villa a place to live in harmony. More

Project • By Raulino Silva ArquitectoPrivate Houses

Aldoar House

The Aldoar House is inserted in the allotment of Monte da Ervilha, near the Foz do Douro in Oporto, in Portugal. The urban land, long and narrow, allows the construction of a basement, two floors and an indentation. On the main facade we have a small garden and the pedestrian entrance to the house. In side facing north, develops a garage access ramp in the basement and at the back we have the swimming pool with outdoor living room. On the floor of the basement we have a garage, a laundry room and a room for the visits opens to a patio. On the ground floor we have the kitchen next to the street and the living room facing the pool. In the central area of the house we have the stairs, the elevator and a small toilet. On the top floor, we ha... More

Project • By Sabrab SaPrivate Houses

Casa Alent

This house was designed with the inspiration of an existing arch, consisting of two centennial trees, at the entrance to the land in the most trnedy village in Portugal, Melides. has 500 square meters, and was designed for each room to be independent, if they are invited at home. the master suite has direct access to the pool, through cut porticos, giving depth to the house. old lime was used, and the floor is made of marble placed in the Roman style in small pieces. More

NewsMaterialization • 7 Aug 2020

Rural house in Portugal transformed into contemporary loft-like space

Located in a well-preserved village in the rural centre of Portugal, this small house, like many of those around it was closed and unused for more than half a century. Owned by the client’s family for decades, architect Henrique Barros-Gomes was tasked with transforming the space into a single bedroom vacation house, with area for the family to gather when needed.   Credit: Ricardo Oliveira Alves Photography The existing single story volume was originally constructed with thick exposed granite walls and a gable roof. A walled area, including an almost ruined porch, is a rustic complement to the fabric.   Credit: Ricardo Oliveira Alves Photography Maintaining the subtlety of the traditional exterior, the beautiful... More

Project • By Photoshoot.ptRestaurants

Santo Restaurant

In the block that was once the heart of the arts district of the city of Porto, represented by two iconic buildings of the architectural spectrum of this city, the Batalha cinema and the S. João National Theater, is located the restaurant Santo. Both its name and the design of the space itself arise from several reinterpretations of the context in which it is located. The theatrical character of the entrance is marked by a brightly lit visor that goes back to memories of the grand entrance to the cinema of the 50s associated with a great social spirit that is intended for this space. On the inside we find a bar in a curved shape as a reference to the Batalha cinema facade. The presence of wood logs at the entrance indicates somet... More