Breeam excellent

An overview of projects, products and exclusive articles about breeam excellent

NewsNews • 22 Jun 2022

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a total cost of £135 million, the landmark campus was designed by internationally acclaimed architects Herzog & de Meuron. Iwan Baan Marking the RCA’s expansion into computer and materials science, robotics, advanced manufacturing, complex visualisation and data science, and intelligent mobility, the new development will ensure that the RCA continues to reach out to its surrounding community.  Iwan Baan Public walkways intersect the site, referencing the original Victorian street grid of this quarter of London. The walkways link the building to RCA’s close neighbours including the headquarters of fashion d... More

NewsNews • 12 Jan 2022

Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight

The newly opened expansion of the Helsinki Airport by ALA Architects expands and modifies the existing airport which was built in multiple phases starting in the 1950s. The new 43,000 square meter departures and arrivals building comprises two distinct volumes; the first volume is defined by its wooden ceiling while the second volume is defined by its blue colour. Particularly striking is the dramatic roof that plays with concepts of lightness in combination with extreme weight. Thomas Uusheimo Built to a BREEAM Excellent standard, the new building connects directly with the old Terminal and follows the conventional arrangement of separating the flows of departing and arriving passengers onto different levels. In addition to the depar... More

NewsNews • 12 Nov 2021

Broekbakema arranges Canon Production Printing office around nine-storey glazed atrium

Nicknamed the ‘Green Landmark’ due to its sustainable design concept and powerfully rhythmic glass facade, the new Canon Production Printing building by Broekbakema is situated near the A67 highway and in the forested surroundings of Venlo, the Netherlands.  Norbert van Onna Upon entering the building, visitors can look up at a nine-storey atrium. The impressive atrium lobby with reception and waiting area further offers beautiful views of the terrace to the forest. Throughout the building, providing natural and well-lit work environments is a primary objective with the large glazed facades allowing for plenty of daylight. Norbert van Onna The building is arranged into four ‘Green Plazas.’ Open in na... More

Project • By WR-APOffices

Park Pivot

Park Pivot is a new 1000 Sqm mixed use building located at the heart of Queen Elizabeth Olympic Park and forms part of the developing residential district of East Wick and Sweetwater. The design solution required a sensitive urban approach given its close proximity to the prominent Copper Box Arena building and the emerging residential blocks of East Wick and Sweetwater phase I. Caption The new building is inspired by the Market Hall typology found in many historical towns across the UK. These relatively small structures sit confidently in their context defining public space and routes around them while providing active frontages and civic presence. Caption In a similar manner the new building aims to create a ‘new place&r... More

Project • By AlumetOffices

fellenoord 15

Fellenoord 15 in Eindhoven is a redevelopment of the former Rabobank office building. The renovated building is characterised by sustainability and is for example not connected to natural gas but equipped with heat and cold storage and solar panels. It received the BREEAM Excellent certificate. Fellenoord 15 wants to be an example for the new circular economy. Anodised aluminium by Alumet is also characterised by sustainability. Anodised aluminium has an expected life span of over 80 years, is durable, corrosionresistant and colourfast. Moreover it is easy to clean. The approximately 850m2 of lamellae were anodised by Alumet in the colour AluCopper1. The lamellae are all placed under a different angle, creating a spectacular view of (sun)li... More

Project • By Firestone Building Products EMEAParks

Rainham Marshes Nature Reserve

The Rainham Marshes Nature Reserve is a bold departure from other reserves from the UK’s Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). This former military firing range in Essex has been transformed into a 362-hectare nature reserve and has been designated “Special Site of Scientific Interest” because of its importance as a place for wildlife. After a design competition, van Heyningen and Haward Architects was chosen to renovate the visitor center. The ambition was that the building should act as a catalyst to attract people to the Marshes, where they would learn about the 250 species of birds to be found there. The purpose was to design an iconic and demonstrative building which clearly and proudly displayed its sust... More

Project • By Ben Adams ArchitectsOffices

Merchants Hall

A BREEAM excellent re-imagining of historic buildings in Islington.   A former 1850s sorting office in Islington, we transformed the space into a high-quality, single occupancy workspace. The building, on a prominent corner site in Essex Road close to Camden Passage.   The project radically adapts and extends the locally listed Merchants Hall to include a new reception front­ing Essex Road, a new four-storey extension in the rear vacant car park, and a new two-storey roof exten­sion. In addition the refurbishment of a former coach house to the rear of the building on Packington Street to create two units of affordable workspace and two new residential units.   A contemporary material palette includes white o... More

Project • By LIAG architectsOffices

Tapijn

Tapijn undergoes a true metamorphosis; from abandoned barracks to a lively city park. This will not only be the place for residents to stroll and do recreational activities, but also a pleasant environment to study or work. Maastricht University has openedthis new and unique location in March 2020. Team LIAG (with Bosch Slabbers as landscape architect enJelle de Boer as restoration architect)is responsible for the transformation of the existing barracks into a healthy educational environment. Team LIAG has preserved the context of the environment and the building values as a monument.   The former barracks site was built between 1916-1919. And in 2010 the last NATO soldiers left the Tapijnkazerne. The new users are School of Business... More

Project • By VIGUIEROffices

Season

The Clichy-Batignolles area stretches 53 ha into the North-Western part of Paris. The former rail wasteland has been turned into a spacious 10 ha park designed by Jacqueline Osty, around which the new urban center, connected to the rest of the city by bridges and urban transportation, is being developed.   Two main lines of research are inherent to the project: to turn the office building into a major actor in the city and, in parallel with this attempt at opening a dialogue, to break the uniformity while preserving the qualities of the area. Sitting on the railway slab ten meters above the soil, the building is entirely detached from the ground, as if it were levitating. From the sides, Seasons appears as a 16-meter wide long body o... More

Project • By Archi 2000Offices

Regent Park

The office building Régent 35 - Loi 13 was completed in June 2016. The location of the property is remarkable, situated at the intersection between Rue de la Loi and Boulevard du Régent, within 100 m from the Royal Park and the Prime Minister’s office. The building used to form a city gate; its symmetry with the Regent 36 building was of controversial quality and left room for improvement. The project consisted of the demolition of the existing construction and the rebuilding of a contemporary office block with a template of R+5 + 2 decreasing levels, reaching 7.294 m² above ground. The basement counts 37 parking spaces. The layout plan for the new building, based on a 135 cm module, is the result of thorough thinki... More

Project • By VELUX CommercialUniversities

Trumpington Community College

Trumpington Community College was designed and built with strong sustainability in mind and features 245 VELUX Modular Skylights. Sustainability drove every aspect of the college masterplan, including a transport target for 90% of students to arrive by foot, bicycle or public transport.The college wanted to create a level of transparency that would allow students and staff the benefit of light as well as a glimpse of the weather outside, while preventing glare and high contrast ratios.Light and fresh air fill the heart of the school thanks to the prolific use of VELUX modular skylights. Double-sided window glazing to classrooms also provide good natural daylight. To minimise glare, the skylight modules in the atrium were supplied with opal... More

Project • By GROUP AOffices

CENTRAL PARK

GROUP A has completed the sculptural office tower centrally located in the vibrant Utrecht Station Area. The 90-meter-high Central Park is named after the subtropical park that marks the city’s 45 meter line. The two-story indoor park is enclosed by a receding glass facade embracing the park like an undulating curtain. This is where employees come together to unwind, brainstorm or attend an event in a unique ecosystem overlooking the city. By making the indoor park the building’s central feature, GROUP A adds a landmark to the city’s skyline and establishes a new standard for green office buildings. Sebastian van Damme Sebastian van Damme Jordi Huisman Subtropical meeting place With a green gesture to... More

Project • By Grafton ArchitectsUniversities

Town House, Kingston University

Grafton Architects unveils ‘Warehouse of Ideas’ for Kingston UniversityRIBA Gold Medal winner Grafton Architects completes its first UK building for Kingston University   The recipient of this year’s RIBA Gold Medal, Grafton Architects, has completed Town House – a £50m landmark teaching building for Kingston University in London. The Dublin-based practice was selected to design the scheme from a five-strong shortlist following a competition initiated by Kingston University in conjunction with RIBA in 2013. Designed to act as the University’s front door and a gateway to Kingston upon Thames, Town House is part of a new vision for Kingston, encouraging informal learning and building stronger links w... More

Project • By PLP ArchitectureResearch Facilities

Imperial West: Translation and Innovation Hub

Thinkspace is an integrated education and research facility at Imperial College’s White City Campus. It sits within a larger master plan that has created a vibrant mixed-use urban quarter, integrating academic programme with office, retail, hotel and residential uses in an inclusive, welcoming and publicly-accessible environment.   It is located on a prominent site next to the Westway, the long and elevated motorway that serves as a main artery into London and is already becoming the focal point of a cluster of future science and technology companies in the local Opportunity Area Planning Framework.   The building provides bespoke accommodation for technology start-up companies created from the College’s research e... More

Project • By StudioninedotsHotels

YOTEL Amsterdam

A network of public spaces integrates new hotel with the circular and social ambitions of Buiksloterham. The first guests checked into YOTEL Amsterdam in the city’s north. Commissioned by Being Development, Studioninedots designed the hotel as a composition of freestanding volumes in a spacious park-like setting. Instead of one single solid block with a garden, the design comprises five pavilions of varying heights and an open ground floor, and a series of interconnected indoor and outdoor public spaces. Through this layering of spaces, guests experience unexpected visual connections between the lobby, landscape, restaurant, courtyard - with an open-air cinema in summer - and waterside terrace facing Tolhuiskanaal. With its open char... More