Brutalism

An overview of projects, products and exclusive articles about brutalism

Project • By Jeroen de Nijs BNIWellness Centres

Brutal Salon Bosman, Alkmaar

Brutalist hairsalon Bosman by Jeroen de Nijs bni More

Product • By Mokko AmsterdamBrutalist table

Brutalist table

Table Brut is a work of small-scale architecture. Solid oak dining table or desk, taking cues from Brutalism and Amsterdam School styles. Custom made in The Netherlands in any choice of wood and size. More

Project • By ArquitécnikaPrivate Houses

Renovation of a Brutalist House

Led by architect Lutero Leme, from the Arquitécnika studio, in Brasília, the project aimed for the revitalization of a Brutalist residence, built in the federal capital in the 70s, originally designed by architect João Filgueiras (also known as Lelé). With 1,968m² of built up area on a 12,000 m² lot area, the intention was to keep the original exposed concrete and its volume, creating current technological solutions. To this end, the style and trait were maintained, but everything else was reconsidered. A challenge, due to the structure of the house.   With only four supporting pillars, the plan has two floors and a large concrete structure with rod-bound roof slabs, which makes the house move up... More

Project • By Specht ArchitectsPrivate Houses

The Preston Hollow home

The design of Specht’s Preston Hollow Dallas house was driven by the desire to blur the lines between inside and outside while providing a sense of privacy and seclusion from the street and surrounding neighborhood, at the homeowners request. Its design is influenced by strategies common to classic Dallas modern homes of the 1950’s and ‘60’s. The home is 8,826 Square feet.   More details below. Casey Dunn Casey Dunn Casey Dunn Heavy cast-concrete walls extend from the interior of the house out into the landscape, breaking the “modern box” and creating courtyards that allow for a bright, nature-filled view from every room.  This effect is complemented by the hu... More

Product • By FlexformSpello

Spello

The Spello table – two sculptural bases in painted metal – spells unmistakable personality. The source of inspiration is brutalism, an architectural and artistic movement known for its rugged, raw shapes and robust structures. Contrasting the severity of the support base is the poetic texture of the solid wood top, played up by the design of the boards that echo the noble tradition of inlay work and by a subtle opening that runs the length of the top. Available only in rectangular version, the Spello table comes veneered in Canaletto walnut, ash or ebony, in a choice of stains. It is also available in a version with an array of marble top choices. More

Project • By Caprini & Pellerin ArchitectesHousing

Villa Fidji, Cap d'Antibes

Contemporary Warmth  Nestled within the heart of the Cap d’Antibes, with the sea in sight, a once outdated neo-Provençal villa with old fashioned balustrades has been entirely rejuvenated by the Cannes based architecture firm Caprini & Pellerin. The villa now boasts a contemporary style elevated by Mediterranean architectural influences. The villa Fidji is now a stunning contemporary refurbishment.  The property has been renovated from its foundations upwards. Today, its beauty lies within the angled form of its bare concrete envelope - fringed with an outside passageway, sitting atop a basement spread out facing the bay, bedecked with sun-drenched stones. Out went the tiled roof, replaced by a planted roof terrace, u... More

Project • By Rina LovkoApartments

Cheshka

Architect: Rina Lovko/Pavel Botvinovskiy Location: Kyiv, Ukraine Type: Residential Area: 50 sq m Year: 2020 Photo: We made an experimental shooting on iPhone   The owner of this apartment and co-author of this project is Pavel Botvinovsky. He is a lover of Soviet architecture of the era of brutalism and modernism. The apartment is located in the Soviet-era block house of the 70-s. To increase the aesthetic emphasis on the bedroom, we used a large round mirror, to see it in the reflection from hallway. The uniqueness of this project is primarily determined by its functionalism. Three main materials and colors prevail - white, stainless steel and natural wood. The layout of this apartment in the heart of Kyiv previously fragment... More

Project • By Reinach Mendonça Arquitetos AssociadosOffices

SC Office

The Edifício Argentina, located in Botafogo Beach, is a significant business center of the city. It was built in 1978 during the Brutalism architecture of the 70s and has a central line distribution and two elevator blocks organization.   When the office was asked to implement this branch office in Rio de Janeiro, for whom we have already projected its head office in São Paulo, the architects of Reinach Mendonça faced a building that all receptions were central and next to the elevators, far from the natural light and consequentially dark.   The main idea was exactly to reverse this logic and redeem the iconic view of Pão de Açúcar towards the reception, thus everyone that arrives on t... More

Project • By Studio MorisonPavilions

Mother Pavilion

MOTHER… is an artwork by artists Heather and Ivan Morison of Studio Morison that engages with the connections between the natural world and our mental health. The work is inspired by writer Richard Mabey’s book ‘Nature Cure’, in which he recovers from severe depression through walking, watching and writing about the Eastern region’s beautiful and unexplored landscapes.   It has been commissioned by Cambridgeshire based Wysing Arts Centre as part of the region-wide arts commissioning programme, New Geographies, which aims to bring contemporary art to unexpected places in the East of England. All locations for art works were nominated by members of the public – in this case Wicken Fen suggested for... More

Product • By HESSENTIA | Cornelio CappelliniBlade

Blade

More than a pouf, Blade is an artwork. For the first time the continuous search for new materials led to a new application for concrete, a non-conventional artist’s choice that gave form and shape to an object worthy of being in a contemporary art gallery. The concrete is molded, entirely by hand, thus giving the legs an amorphous design. The uneven surface elegantly contrasts the gold or glossy chrome metal finish of the seat. Blade is a complement intended for consumers always looking for unique pieces. More

Project • By Mutabile ArquiteturaApartments

Anchieta Apartament

The clients are a young couple who like practical and integrated spaces. The building, built in the 70's, with a structure formed by two concrete bowls and consequently only two pillars, adopted the concept of radical separation between kitchen / service and rooms. To access the kitchen it was necessary to go through the pantry and the service area. The project, attentive to the social use of the kitchen, brought it to the entrance of the house, making it contiguous to the living rooms and expanding the living space of the apartment.   The shape of the structure gained strength in the more open configuration of the space, generating a focal point in which the kitchen-living room division was made through a nanoglass countertop. The c... More

Project • By Tectoniques / Architecture & Engineering /Private Houses

Maison P

Telluric emanation Ever since the firm was first founded, Tectoniques has been developing a dry construction technique which it implements in a variety of forms, primarily using wood solutions. In order to further this expertise, the architects regularly explore new experimental avenues, sometimes in forms diametrically opposed to their usual projects, on a smaller scale to enhance their work to develop relationships between construction methods and architectural expression. This was the case for the P. House built of cast-in-situ concrete, a standard method which contrasts with the architects’ usual practices. The result is a telluric house which emerges from the ground, following the steep slope of the ground, making use of the su... More

Project • By Dellekamp SchleichChurches

Santuario Señor de Tula

In collaboration with AGENdA Agencia de ArquitecturaLocation: Jojutla, Morelos, MéxicoStatus: Under constructionArchitectural Project: AGENdA Agencia de Arquitectura | Dellekamp/Schleich Camilo Restrepo Ochoa, Derek Dellakamp, Jachen SchleichTeam: Francisco Franco, José Manuel Estrada, Gustavo Hernández, Mariana Mejía, Juan Camilo Ramírez, Camilo Toro, Helen Winter Renders: Sana Frini, Samuele Xompero, Cesar Melgarejo, Camila UlloaIlumination design: Lightchitects Landscape: Entorno Taller de PaisajeStructural engineering: Ingenieria Estrutural Oscar TrejoThe Santuario Señor de Tula, a shrine that housed a contemporary chapel and some 18th-century ruins of San Miguel Arcángel church, was partially destroyed after the earthqua... More

Project • By David Corban ArchitectsHousing

La Mer Amenities Improvements

The project includes the renovation of the common areas including atrium and pool deck and the addtion of an enclosed lobby for a 20 story, high-rise condominium  community in South Florida.  The building, constructed 41 years ago has an open air atrium and was constructed of poured concrete in a „Tropical Brutalism“ style.    A large part of our work was to undo numerous unfortunate changes to the building that took away from the original aesthetic.   The new lobby is located in an area that was formerly outdoor space under a second floor pedestrian way.  In order to blur the lines between indoors and outdoors at the new lobby,all of the materials used to enclose the lobby space are transparent.  The only solid elements you see, IE walls,... More

Project • By Dear ArchitectsPrivate Houses

Casa Paseo de Los Estudiantes

Casa Paseo de los Estudiantes is a single family house designed by the awareness and interpretation of the notion that a house should achieve a sentiment of shelter but simultaneously allowing to show the sincerity of where it is placed, its cultural past and the roughness given by the conditions involved, making this truthfulness what makes the personality and gives character, not trying to achieve meaning by a false sense of empty preconceived protected beauty.   The place where the project is built is a plot of 189 m2, product of a subdivision of a bigger area that dwells a house from the 1970’s in a consolidated and elderly community district with neighboring houses built during the 70´s and 80´s with&... More