Building materials

An overview of projects, products and exclusive articles about building materials

Project • By Pirinen SaloHotels

Jávri Lodge

Jávri Lodge is a boutique hotel situated right on the border of the wilderness in Saariselkä Finnish Lapland,. The building used to be Finland longest serveing president Urho Kekkonen´s skiing hideout hosting such guests as royalty, superpower leaders, even the Shah. In the year 2017 the Lodge was expanded with new Main entrance, Dining hall and four new hotelrooms – With three copper glad building volymes. In front of and on top of the old building. The guests of Jávri Lodge spend their days in various outdoor activities. Thats why the hotel is designed to function as warm and cosy refuge where you rest, relax and enjoy culinaristic experiences after an active day spent in the wilderness. Marc Goodwin D... More

Product • By FabriTRAK®FabriSPAN®

FabriSPAN®

Custom line of wide width and ultra-wide width fabrics FabriSPAN® offers a selection of fabrics designed to work with wall and ceiling trak profiles and infill to create the best sound solution for any interior space. FabriSPAN® wide width (10') and ultra-wide width (16') fabrics eliminate distracting horizontal seams on interior walls and ceilings. FabriSPAN® fabrics have passed through rigorous fire and acoustic testing. Our fabrics included in the FabriTRAK® or GeoTRAK® System (trak, infill, fabric) achieve high NRC values. FabriPRINT™ is a unique product that combines acoustic performance and artistic imagery, transforming a wall or ceiling into a work of art. Our fabrics can be custom dyed at 10' - allowing... More

Project • By Mega Supply ProApartments

The Irvine

The Irvine building isn't a typical high-rise with marble floors and gleaming cookie cutter apartments. Its history goes back over 100 years, functioning first as a warehouse, in 2018 it's been completely reimagined and with Mega Supply Pro's help renovated into an authentic contemporary West Philadelphia living experience. Caption The 150 units feature large living spaces that provide the perfect palette to express a unique urban style anyone could be proud of. To facilitate this transformation Mega Supply Pro manufactured a series of custom aluminum windows with stylish roller shades that add light and expanse to any space. Interiors also include deluxe-sized closets with customizable mill work and hanging racks, as well as modern c... More

Project • By Rosstang ArchitectsPrivate Houses

The Tardis

We were presented with a run-down single fronted south facing terrace, to create a home for a single occupant on a low budget. The brief was simple: 2 front rooms, one of which would be a bedroom. The rest of the house was to be kitchen, living and eating areas, a space for a car at the rear, and a bathroom.   The restricted house needed space, light, volume, longevity and strength.   We wanted to make the home feel unexpectedly spacious and bright. This has been achieved through;1. permitting light to enter from lots of different directions, from the roof, the north, the south and the east 2. inserting a central courtyard, which in time will be leafy and green, and which benefits three spaces in the home 3. creating high ce... More

Project • By Kenzo Makino & AssociatesFactories

Matsui Archmetal Maizuru Factory

Kenzo Makino & Associates’ steel roofing factory in Kyoto showcases the company's diverse products on its eight monitor roofs with various textures.   For the relocation and expansion of galvanized steel roofing factory in the harbor of Northern Kyoto, programs such as exhibition space and a factory tour route are incorporated into its production space and a sales office. This new factory’s roofs and walls are made of building materials manufactured or handled by the company, as if it replicated itself on its own. Standing just 500 m away from the coastline, the factory shows its weathering quality over years, like product samples, exposed against salty sea breeze.   Along with economic efficiency under strict... More

Project • By Deepak HiremathHousing

House By The Lake

The site is in Khandala, Alibaug district. A rocky east-facing slope, growing forest trees, descends to the vast lake. The house is designed as a place to meet and spend time together for a multigenerational family. The plan investigates how architecture can be actively used by the inhabitants to moderate between a collective experience and individual privacy. As the home owners like to entertain, a separate building houses a space for entertainment and parties, and a swimming pool lets people cool off on a hot day and also merges with the lake to create a infinity pool effect. Off the living/dining room is a pergola that follows the steel grid lines of the roof, creating the feeling that the house extends itself, mixing outdoor and indoo... More

Project • By bureau^probertsPrivate Houses

Albert Villa

A heritage-listed worker’s cottage in the inner-Brisbane suburb of Petrie Terrace presented an irresistible challenge for bureau^probertsDirector Terry McQuillan and his interior designer wife Charlie.A small and steeply sloping site,together with a compact floorplan andbuilding challenges owing to the cottage’s age and location, were no barrier to the pair’s imagination.   “We wanted to create a contemporary home that not only overcame the site’s limitations but unlocked its potential too,” Terry says.   The cottage is affectionately known as Albert Villa, a homage to its original builder Peter Albert who constructed the home back in 1885. Unlike Albert, Terry and Charlie were able to take... More

Project • By Abramson ArchitectsHousing

Cohen Residence

With an established Hollywood career and a busy family, Etan Cohen looked to create a space that served both as a creative home office and as a playful refuge for his wife and kids. Author of screenplays for Tropic Thunder, Madagascar, and Get Hard, Cohen’s comedic and approachable personality served as inspiration for the design team. Upon entry, one is greeted by an impressive three-story atrium, accented by steel-framed glass floors and topped with pitched roof ceilings. A living tree is stationed on the ground level, sprouting up through the multi-tier stairwell. The space is configured as a loft-like modern treehouse with an inverted floorplan, positioning the primary living spaces on the top floor for maximum light exposure.... More

Project • By Hooba Design GroupOffices

Kohan Ceram Central Office Building

Is it possible to unify the urban scenery by minimizing the formic expression of buildings as singular objects and emphasizing on the city as a whole? Unitizing different elements of the building including walls, windows, doors, etc., as well as reducing the variety of building materials could somehow address the so called issues.   The project was designed as the headquarters for Kohan Ceram Brick Manufacturing Company. Preserving the existing concrete structure, it was decided to Design a special brick (by architect) to represent the factory.   Now the question is, could this well-known building material move beyond its simple role and help changing the perceptions towards a complicated building and to combine different buil... More

Project • By Estudio CavernasVisitor Center

Koh Kong Mangrove Lodging

Koh Kong, a peninsula in the Gulf of Thailand and part of Cambodia’s 450-kilometre coastline, features a number of closely interrelated ecosystems. Expansive mangrove forests carve out small islands, waterways, and ecologically diverse estuaries along the coast, creating a vital and fragile ecosystem which local communities rely on for their livelihoods. In recent decades, economic development in the country, characterized by widespread natural resource exploitation, has devastated Koh Kong’s wildlife and has marginalized local communities from the forests, fisheries, and arable areas which they need to live and thrive. Koh Kong Mangrove Lodging provides an alternative model of development, one that is rooted in the preservatio... More

Project • By Foster + PartnersApartments

Chesa Futura

Chesa Futura (‘house of the future’ in Romansch) fuses state-of-the-art computer design tools with centuries-old construction techniques to create an environmentally sensitive apartment building. Although its form is novel, it is framed and clad in timber – one of the oldest and most sustainable building materials. In Switzerland, building in timber is particularly appropriate in that it follows traditions developed and refined over centuries. The building’s larch shingles respond naturally to exposure to the elements, changing colour over time to a silver-grey, and should last for a hundred years without the need for maintenance.   The building consists of three storeys of apartments and two underground level... More

Project • By L&L Luce&LightPlaygrounds

Dune Square Playground

A 100m2 playground with the name “Dune Square” was recently completed inside the Malaya Ordynka residential complex in Moscow. In designing this space, the Bureau Druzhba architectural practice applied some key principles for the design of child-friendly areas that have emerged from psychological and medical research. As a result, alongside traditional equipment such as swings, a slide and a sandbox, the playground also contains some abstract structures that are difficult to identify and can have a multitude of functions – a submarine? animal dens? – that do not impose a theme on the children for their games but instead encourage them to let their imaginations run wild, inventing new worlds and adventures every time... More

Project • By Giuseppe ParisiPrivate Houses

Relax House

The Relax House is located on a flat site with a view on the Norwegian Fjords. It captures different portions of context and grant a different vision of living. The volume with a cross plan defines as a new landscape. Each "cell" revolves around a central pivot. The plan generates an intimate spatiality with an unusual approach.   The central body is surrounded by full-height wooden cabinets, these become partitions. A continuous play of lights and shadows is generated by the large windows and eyes created in the attics, like a construct created by the fruits of space looking at the sky from the inside. The house is reduced to the overlap of elementary forms and to a basic conception of the use of building materials. The structure is... More

Project • By lightsphere GmbHOffices

Givaudan Office Building 1246

On-site of the former Maggi factory in Kemptthal, a working cluster with 200 workplaces was built in an existing historical building.   The three-double height storeys with partially existing galleries, were converted into structured cluster offices. A two-storey extension accommodates the cafeteria and two orangeries, used as meeting places and executive floor. A specific cluster office concept with acoustic lighting was developed.   Pendant luminaires equipped with tunable white light, provide general lighting for the office areas.For an optimized use of the structure, a sculptural staircase was implemented to connect all floors. Additional to the consultants for the acoustic general lighting setup, the lighting designer inv... More

Project • By Chain10 Architecture & Interior Design InstitutePrivate Houses

Greenlight Manor

As with all city dwellings, there is a lack of nature and harmony which has been remedied in this design. The building base is facing the west, hot weather does not make for a comfortable living environment. The design philosophy uses the basic teachings of modernism from the 1960s, and the large amount of greenery is akin to a forest in the city. The unobstructed view allows for an impressive view of the city while the projected shadows demonstrate the natural passage of time. The facade of the building utilizes a cantilever beam-column system with a sun-shaded aluminum plate for deeper light and a richness of space. We try to make the building look light and modern, and hope to reshape the traditional perception of Asian people, that luxu... More