Clt

An overview of projects, products and exclusive articles about clt

Project • By xystudioNurseries

KIDO Kindergarten

KIDO is a public kindergarten which we like to call „the yellow crocodile“. It is situated on a triangular plot in Aleksandrów Łódzki, in central Poland. The building is a technological hybride. Ground floor is made with concrete and bricks and to build the first floor we decided to use CLT. At the begining of work on the project it turned out there was not much time. The kindergarten had to be ready by September when children start the schoolyear. We reached for CLT to speed up the construction process. Both parts were made simultaneously. Workers were building the ground floor while all the wooden elements were being prepared in the factory. As soon as the ceiling was finished the large timber blocks have arrive... More

Project • By P2PASwimming Pools

Swimming pool in Piaseczno

The design of the swimming pool in Piaseczno is a continuation of the concept selected in the architectural competition in 2020, which was organized by the Piaseczno Commune with the participation of the Association of Polish Architects. The fundation of the project was to create a building in the form of a park pavilion, which in essence will differ from the commercial characteristic for this type of facilities. The main goal was to create a place emanating peace, which will contribute to building appropriate realations among its users. Caption The volume of the building has been designed as withdrawn in relation to the neighboring streets, which enables the creation of a landscape buffer emphasizing the character of the pavilion. Th... More

NewsNews • 3 Mar 2022

Unknown Architects design a unique home nestled into the dune landscape of the Wadden Islands (NL)

Nestled into the unique dune landscape of Terschelling, one of the Wadden Islands in the Netherlands, this house by Unknown Architects is both modest and expressive. Drawing inspiration from the surrounding holiday homes, the house appears from a distance as a single-storey building with an asymmetrical roof. Closer up, a lower ground floor becomes visible.  MWA Hart Nibbrig The house comprises three key elements: a solid concrete base, a panoramic window that connects the ground floor to the dune landscape, and an asymmetrical timber roof. To reduce construction time and impact on the site, much of the house was prefabricated.  The first project featuring cross-laminated construction on Terschelling the ground floor and ro... More

Project • By Estúdio HAA!Private Houses

Cancha House

A stick, a stone, it's the end of the road The oak in the field, the knot in the wood It's the wind blowing free, it's the end of the slope It's a beam it's a void, it's a hunch, it's a hope It´s the rain, The bed of the well, the end of the line A truckload of bricks in the soft morning light The plan of the house, the body in bed And the car that got stuck, it's the mud, it's the mud It´s a beautiful horizon, it´s the fever * And the river bank talks of the waters of march Tom Jobim. Pedro Kok it's the end of the road After some conversations with the clients we scheduled the site visit. On the way there, after a paved road we got to a small steep dirt road, where we found a clearing in the vegetation, i... More

Project • By Finch BuildingsApartments

Buiksloterham

Fast, clean and circular constructionThe hybrid residential tower consists of 30 linked and stacked wooden prefab modules around a concrete elevator shaft. The wooden modules are already equipped with installations and sanitary facilities in the factory and there they are prepared for transport to the construction site. This saves construction time and storage on location. This efficient production process already saves a maximum amount of CO2 compared to traditional construction. The prefab wood module construction reduces production errors and improves the construction speed. After all, production takes place under conditioned conditions. The modules are then transported on a truck to the construction site and placed there immediately. Wo... More

Project • By Comas-Pont Arquitectes SLPHospitals

CAP Riells i Viabrea project

The building is developed on the ground floor and consists of two program bars separated by a linear courtyard facing south that allows to introduce the landscape inside the building.It has a single access linked to an entrance square that appears as an extension of the sidewalks of Carrer de Baix. The installations volume increases in height to hide them and to act as a landmark of the building at the same time. A porch receives the user. A second access, also connected to the main lobby, recognizes a neighbouring road leading to the football field bar and its parking area. Adrià Goula The project separates the public area to South from the private area to North with the most internal use program (restricted to professionals).... More

Project • By Unknown ArchitectsPrivate Houses

House in the Dunes

The holiday house in located in the unique dune landscape of Terschelling, one of the Wadden islands in The Netherlands. The house aims to be modest ánd expressive. From a distance the house appears as a simple single-storey building with an asymmetrical roof, referring to the existing surrounding holiday houses in the area. Upon closer inspection the lower ground floor becomes visible. MWA Hart Nibbrig The largest part of the house is hidden into the landscape. By making use of the terrain of the dunes we could make a larger lower ground floor where two bedrooms, a bathroom, storage and technical space are situated. The ground floor is set back from the lower ground floor to create a terrace on the west. MWA Hart Nibbrig... More

NewsNews • 1 Feb 2022

Taisugar Circular Village in Taiwan embraces the principles of circular construction and design

A key principle of the circular economy is that materials are reused and virtually no waste is created. The design of Taisugar Circular Village by Bio Architecture Formosana in Tainan, Taiwan takes this principle into account by analyzing the building construction and deconstruction plans upfront to minimize waste. The use of a modularized design with modular building components further ensured build efficiency. Studio Millspace The Circular Village development comprises three ‘Circular Blocks’ being the ‘C-House’, ‘E House’ and a ‘C-Farm.’ The C-House functions as the living room of the village, the E-House as the kitchen, and the C-Farm as a garden where food is produced. Studio Mil... More

Project • By Hemsworth ArchitecturePrivate Houses

1 Lonsdale

The property at 1 Lonsdale has been owned by a local family for three generations.  When the existing building was reaching the end of its lifespan, the family chose to use this as an opportunity to develop a new three storey, Passive House building that would serve as a sustainable benchmark for the fast changing Lower Lonsdale District. Ema Peter The intent of the design was to create a contemporary interpretation of the brick clad, heavy timber, warehouse buildings that formed the backbone of the working waterfront. Along with the sustainable ambitions for the project, the new building presents the Lower Lonsdale District with the familiarity and ‘grounded’ feeling of a dark, glazed brick building that reads as a &... More

NewsNews • 22 Dec 2021

Top 10 wooden projects of 2021

Wood is rapidly becoming the go to material for an architecture profession that is trying to transition to a more sustainable approach. This year’s most inspiring wood projects include the world’s tallest timber building to date, a mosque as a calm oasis and an architecture school designed as an incubator for architectural experiments. Åke Eson Lindman 1. Sara Cultural Centre by White arkitekter AB The newly opened Sara Cultural Centre in Skellefteå, Sweden is a mixed-use cultural hub and hotel complex which serves as a new cultural and aesthetic landmark for Skellefteå as well as an invitation for architects, designers and builders to reconsider the viability of timber as a sustainable and innovative ma... More

NewsNews • 22 Dec 2021

Cottage renovation by Nicola Spinetto Architecte combines traditional roof thatching techniques with the latest in prefabricated wood construction

Located in the small commune of Hermeray, France, this cottage extension and renovation by Nicola Spinetto Architecte is located near a pond and a wooded plateau that is part of the regional natural park of the Haute-Vallée de Chevreuse. The house, which the clients wished to expand is part of a group of three buildings on the site which all take the typical local form of a longère, complete with a thatched roof.  Sergio Grazia Thatch has long been used to cover rural roofs, with widespread use due to the low cost of the material and the thermal insulation is provided. However, the thermal performance of the existing houses was not satisfactory for the client, who wanted the lowest possible C02 emissions, with reduc... More

Project • By Squire & PartnersOffices

The Department Store Studios

Squire & Partners have developed The Department Store Studios, a new four-storey contemporary workspace building adjacent to their award-winning offices at The Department Store in Brixton, London. The new development creates a platform for growing businesses with flexible workspaces – from individual desks to private studios – and a host of serviced social and meeting areas. The Studios is also home to a neighbourhood bar, restaurant and screening room.  Jack Hobhouse The crafted red brick building replaces a series of derelict annex structures from the 1970s, taking inspiration from the robust Edwardian aesthetic of The Department Store. Textured, snapped brickwork is offset by smooth concrete lintels that frame... More

Project • By HELLIN-SEBBAG, ARCHITECTES ASSOCIESSecondary Schools

SIMONE VEIL HIGH SCHOOL

Located at the foot of the Gignac hill in the Herald valley, the Lycée Simone Veil takes its dominant colours from the rural landscape – the blue and green shades of the vines and foothills of the Haut-Languedoc massif in the distance. HELLIN-SEBBAG architectes associés The roofs of the lowest buildings are gardens with gentle curves - valleys and hills - as if the ground has risen to the roofs, moulding them into free forms that provide the school with a “green heart”. HELLIN-SEBBAG architectes associés With a Bâtiment à Energie POSitive (BEPOS - building produces more energy than it consumes) objective, the programme generated a legible layout around a courtyard surrounded by... More

NewsNews • 8 Dec 2021

Erlev School by Arkitema Architects marks a new generation of timber schools in Scandinavia

A timber school with a forward-thinking perspective, Erlev School in the Danish city of Haderslev marks a new generation of timber schools in Scandinavia with its particular emphasis on social, economic and environmental sustainability.   Niels Nygaard Accommodating 500 students, the City of Haderslev had from the outset of the project a clear ambition to push the boundaries of conventional school design. As such, Arkitema Architects were given the freedom to experiment with design, construction and materials in a new way.  Niels Nygaard The resulting design shapes the interior of the school with simple and open geometries that encourage curiosity and creativity. Within these geometries, atypical learning spaces and zo... More

Project • By derksen|windt architectenHousing

A striking wooden house

Near the South Holland dunes a special house has been realized, which consists of a visible structure of laminated wooden columns, beams and floors. This structure is filled in with an open or closed filling; open with sun and view oriented sliding doors, closed with vertical larch parts. The wooden construction is visible inside and out, so that the rhythm of the structure can be felt throughout the house. All this according to a size ratio that has been worked out in detail, so that special and warm spaces have been created for the clients both inside and outside. rené de wit The clients managed to buy a beautiful plot on a small lane near the dunes in Monster. Everything was still open, from the location of the house on the... More