Exposed wood

An overview of projects, products and exclusive articles about exposed wood

Project • By Space4Architecture (S4A)Private Houses

Upper East Side Town house

INSPIRATION: The inspiration for this project was the concept of the loft, applied to the townhouse typology. Our client were used to live in a loft downtown and needed to move to an uptown townhouse. We wanted to give our client the feeling of living in a loft on multiple floor. The concept was to design a house with spaces flowing within floors and between floors without interruption. To emphasize our “open loft” design choice, we designed the rear with a glass curtain wall, overlooking the garden behind, allowing the inside to flow out. On the ground floor this glass wall separating the garden from the kitchen, lifts up entirely to literally make the house and garden one continuous Space. Michele Busiri-Vici UNIQUE PROP... More

Project • By Prentiss Balance Wickline ArchitectsPrivate Houses

Cortes Island Residence

The clients were looking for a house that would eventually become their fulltime residence but could also serve as a getaway, vacation and gathering place in the interim. Steve Keating Photography Located at the south end of Desolation Sound on Cortes Island, British Columbia, the site is formed of natural granite bedrock and contains a dramatic peninsula and cliff which serve as a windbreak for Cortes Bay as well as the Seattle and Vancouver yacht clubs. To the south, the house is exposed to the Straight of Georgia which delivers extremely high wind speeds and salt spray during winter storms. To withstand the high winds, the house structure is embedded into the bedrock with steel columns and exposed wood floor beams allowing the hous... More

Project • By Prentiss Balance Wickline ArchitectsPrivate Houses

PS 1 House

This 3800 sq. ft. single family residence is located on a +/-2.5 acre Urban Western Washington site which includes a class (3) salmon stream running through the property. Steve Keating Photography Developed from the owner’s concept to create a converted warehouse loft space in a private park the design of the house called for open and flexible interior and exterior spaces. The main entry is intimate, open and inviting. The main double height vaulted ceiling living space combines the family room, dining area and kitchen w/ a second floor study and catwalk both which are hung from the exposed wood and steel structure above. The main curved roof form is bisected along the peak w/ a continuous skylight. The roof extends out and crea... More

Project • By asap/ adam sokol architecture practiceSecondary Schools

North Park Academy

The proposed expansion to the North Park Academy would create a dramatic new addition to a historic but undistinguished existing school.  Occupying an unusual triangular site, the bold form of the new structure would offer an appealing visual termination to the axis of the avenue approaching the school. Caption Caption Using a language of arches, the building readily expresses its function as a school, and in particular its intended use for kindergarten and pre-K classes.  Within the elliptical form would be a hidden courtyard, serving as outdoor play space for children, and also as an outdoor assembly area, neatly incorporating the existing exterior facade of the auditorium as a backdrop.  A new main entry would b... More

Project • By LS3POffices

Live Oak Bank Campus

Le campus de Live Oak Bank à Wilmington, en Caroline du Nord, célèbre son site serein et boisé tout en répondant à l'objectif de la société de créer le meilleur environnement de travail possible pour ses employés. Les bâtiments s'inspirent d'une palette de matériaux commune composée de cyprès, de verre et d'acier pour s'intégrer à l'environnement naturel tout en créant une esthétique moderne.  Le premier bâtiment du campus est ancré par un salon central surplombant la cour centrale et la terrasse ; les ailes de bureaux élancées de deux étages créent un sentiment de transpa... More

Project • By Hemsworth ArchitectureOffices

BC Passive House

Completed in 2014, the BC Passive House factory is an ‘all wood construction’ demonstration project. The building was the vision of a company dedicated to the concept of truly sustainable construction methodologies, typified by the international Passive House Standard. The building consists of a large open workspace that is used for the construction of their wood based building systems. The mezzanine offices, support spaces and showroom are built to the Passive House standard.   Located in Pemberton, BC, the building utilizes its southern exposure to harvest solar energy for the offices and showroom. The 360-degree clerestory windows in the workspace provide natural daylight and spectacular mountain views.    ... More

Project • By Alessandro Bucci ArchitettiPrivate Houses

Gottardi House

From an old workshop to a private dwelling: renovation of a building in Faenza old town PRE-EXHISTENCE: an old workshop in the historical city centreDeserted buildings, distinguished by decadence charm, can become the scene of urban growth, even in small scale interventions. That is what happened to the building in vicolo Gottardi, in Faenza old town, few meters from one of the main streets of the city. Used in the past as a carpenter’s workshop, the building still preserves the characteristics and materials of a ‘raw’ place, such as concrete and unplastered bricks. It relates to the private courtyard through large stained glasses with distinctive steel frames. RENOVATION PROJECT: from workshop to private homeThe old bu... More

Project • By DLR GroupHotels

Canopy by Hilton Minneapolis Mill District

The historic Advance Thresher/Emerson-Newton building has been repositioned as the new Canopy by Hilton Minneapolis Mill District. Built in 1900 and 1904, the Advance Thresher building has been on the National Historic Register since 1977. DLR Group’s design for the interiors of the hotel draws heavy inspiration from Scandinavian home-works. Abstractions of quilting and weaving are present throughout the hotel’s artwork and in its fixtures and furnishings. Intentional about creating a design that is rooted in the building’s history without feeling overtly industrial, the interior of the hotel exhibits delicate and subtle touch points. Elements are custom-designed throughout to recall turn-of-the-century Scandinavian imager... More

Project • By PMA StudioPrivate Houses

Portixol I

The minimalist holiday home is situated in the charming neighborhood of Portixol, in Palma de Mallorca. The project consists in the complete renovation of a traditional rowhouse, situated on a very narrow plot. Despite the slender shape of the property, the planning ensured that the interiors of the home still received plenty of light. The proposed distribution takes advantage of the most of natural light, by putting the living room at the end of the plot, next to the main patio. A large sliding glass door allows occupants to expand their living space outdoors. At the front of the property there is a generous entrance, with a sitting area and storage space. The entrance door and a window to the patio flood this area with natural light.... More

Project • By Magaldi StudioPrivate Houses

Casa Di-Dox

On the hillside of the Magical Town of Valle de Bravo, a restful enclave popular among city dwellers only a 140km drive from Mexico City, we can find Casa Di Dox. 13,000 sqft of a very modern avant-garde architecture built with local materials.   The design bets on intersecting volumes prioritized by dimension and finished by optimally leveraging the natural slope of the site, reflected on the Architectural brief.   We triedto point everything inside out with a focal point in the epicenter of the central tower and main stairs that will guide us round the building, also  accommodating for the different natural levels of the lot. This was all formulated using a structure of exposed concrete and steel.     We us... More

Project • By Zeller & MoyePrivate Houses

Haus Koeris

Haus Koeris is a private home that is situated among tall pine trees on a lot near a lake in close proximity to Berlin. As a structure entirely made of wood, the building is elevated from the ground to minimise the impact on the land and to avoid contact with the seasonally damp soil. The irregular shape of the house stems from the position of existing trees. Five boxes are arranged in a staggered layout with the individual rooms overlapping each other allowing for connections between them. The shifts in the floor plan create small patios and green niches along the building‘s perimeter. Some of these alcoves are sheltered from wind or hidden from views, others capture the sun and thus create pleasant microclimates. The recesses give t... More

Project • By Space Group ArchitectsPrivate Houses

Hopewell Yard

This is the fifth factory/warehouse-type conversion we had the pleasure to work on. This particular live-work unit is located within an old yard building in Camberwell, South London. The 150sqm+ floor plate is surrounded by an unsightly post-modern apartment complex limiting its amount of external glazing to just two windows, a few old skylights and a glazed entrance which is overlooked by the communal courtyard. Whilst the existing building is full of beautiful features such as fair faced brickwork throughout and an exposed wood and steel roof structure, it consisted of just a small bathroom, a kitchen in a dark corner and a non-compliant sleeping deck. It was our task to provide three bedrooms, two bathrooms and simply a general nice envi... More
Formal living
Formal living
Formal living
Formal living
Wooden Partition wall

Project • By SAJAN PLUS ARCHITECTSPrivate Houses

THEVIRTHU RESIDENCE

Elegance of timeless design Interior design for Mr joji ,Thevirathu Thejus Kudassanad. Introduction This modern, 3,000-square-foot, three bedroom residential interior is located in Kudashanadu. The client, Mr.Joji a well travelled Nri reached out to Ar.Sajan varghese of Sajan+Architects to do the interior design of his residence. He wanted an elegant, functional and a timeless design where his entire family could be comfortable and where they could host friends. “The clients are simple yet progressive; they are close-knit and highly fond of hosting large socials,” says Sajan.   Living area This home features a contemporary design aesthetic. Pops of colors waft across the living room and dining room—th... More

Project • By HUSO + PartnersPrivate Houses

MOAK Twin House

A Simple House The owner of this house is a young couple who have dreamt of a relaxed rural life in which their children are free to romp around in proximity to nature outside the urban center.   Nature Moak Lake Village is a rural housing development built between Gui Reservoir and the Mount Moak which has gorgeous natural environment. Located on the southwestern edge of this village, the project site is faced with the road to the north and with the landscape greenery to the southwest, so that it has an advantage for securing view and daylight as well as the expandability of its outdoor space.   A Small House The client's requirement was a small two-story wooden house with its footprint sized 100 sq. m. As its building cov... More

Project • By AtSpace ArchitectsHotels

Private Villa JUGE

A rental villa called Private Villa JUGE, is located on a famous traditional tourism spot in Higashiyama Kyoto. The two story with two bedrooms and two tatami-rooms wooden villa is composed of generous private space, full sunlight through three individual gardens and modern interior inspired by Japanese elements.   A main purpose of the project is to establish new value by creation a modern architecture incorporating traditional Japanese ethos, because the villa is a new building in especially traditional area in Kyoto where there are already a lot of historical buildings including large temples and small houses. Therefore it is composed of the reinterpretation of Japanese elements with fresh sensibilities avoiding the old traditiona... More