Glass

An overview of projects, products and exclusive articles about glass

Product • By BendheimTurnKey™ Interior Glass Cladding System

TurnKey™ Interior Glass Cladding System

Bendheim’s TurnKey™ interior glass cladding system is designed for speedy installations. It allows for greater build tolerances and adjusts easily on-site. The system is ideal for back-lit walls, columns, and ceilings. Mechanical, reversible attachment system eliminates the use of adhesives and glass drilling. Glass panels can be replaced in as little as 1 minute to easily access lighting and mechanical systems behind the cladding. More

Product • By BendheimVentilated Glass Facade Systems

Ventilated Glass Facade Systems

Bendheim's Ventilated Glass Facade Systems protect structures and/or occupants from wind-driven rain, snow, and ice, while maintaining natural ventilation and daylight advantages, where applicable. Ideal for non-conditioned spaces, including stadiums, transit stations, building crowns, exterior stairwells & elevator towers, pedestrian bridges, aboveground parking facilities, and more. A thoughtfully designed ventilated / secondary glass facade can also become a budget-smart way to create an extremely complex exterior geometry, achieving slopes, dramatic angles, and curves not easily constructible with your primary walls. More

Product • By BendheimGlass Parking Facades

Glass Parking Facades

Bendheim's Ventilated Glass Parking Facades comprise a range of fully customizable systems that can be specified with decorative flat glass or 3D / U-shaped channel glass. The functional, jewel-like glass facades instantly elevate the design of above-ground parking structures. By eliminating the need for mechanical ventilation and preserving daylighting, they also lower operational energy usage. From energy savings, to the ability to eliminate carbon-heavy steel sub-structures, to bird-friendly glass options, these parking facades are a sustainable choice. More

Product • By BendheimProjectable Glass Rainscreens

Projectable Glass Rainscreens

Bendheim's projectable glass rainscreen system doubles as a virtually shadow-free, building-scale projection screen, while also meeting budgetary and installation targets. The system consists of pattern-imprinted Lumi Frit glass panels, clipped into adjustable metal fittings, which are embedded directly into the building’s structural walls, columns, or floors. It is fully adjustable in multiple directions, speeding installation and allowing contractors to order the glass from the approved drawings, rather than precise field measurements. On projects, this built-in flexibility can expedite the construction schedule by months. More

Project • By GUILLEM CARRERA arquitectePrivate Houses

CASA 22 AVELLANERS

Santes Creus is the capital of the municipality of Aiguamúrcia. It is located on the left bank of the Gaià river, around the Real Monestir de Santa Maria de Santes Creus, one of the jewels of 12th century Cistercian art in Catalonia. Created in 1843 in the old monastery buildings, the town includes places of interest related to the monastic building such as the stone bridge, the Gothic cross, the small Baroque church of Santa Llúcia and the old modernist cooperative winery. Following the main street, which leads to the monastery, on the detour from where the Aiguamúrcia road leaves, there is the well-known Alameda de Santes Creus, unique as a riverside forest in all of Catalonia, declared a space of natural inter... More

Project • By S S Design StudioOffices

Qualimark machines Pvt.Ltd.

Qualimark Machines Pvt Ltd.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - A family owned business of machine manufacturing pertaining to food industries primarily, QMPL was a project almost 42 months in the making. From conceptual planning to final finesse, it has been a crazy journey for this project.  Sanjana Samel Sanjana Samel An office space of about 8000 sqft space in front, uses natural light due to a permeable glass layer on the east side during working hours reducing electrical usage. And the south side of the building is devised with a finned facade to keep out the harsh sun that optimizes on heat load. The fins that were specifically designed with a wider base and tapering top, casted in RCC add to the chunk on th... More

Project • By Things StudioPrivate Houses

Villa Taghbaz

Villa, Location: Tehrandasht, Alborz, Iran More

Project • By DENIZEN WORKSHousing

BARN B

EXISTING Barn B is a renovation project, converting an existing flint barn into a series of open living spaces. The barn is situated amongst a cluster of agricultural buildings which together form a sheltered courtyard high upon a hill.   Caption Prior to works commencing, the interior of the main barn featured exposed solid stone walls that supported four timber trusses. Natural daylight filled into the barn from high level gable end windows. Meanwhile, two arched external doorways cut through the central axis of the barn, connecting the sheltered courtyard on one side to the countryside on the other. Caption BRIEF The brief was to renovate this historic barn to introduce a new kitchen, dining hall, sitting room and mezz... More

Project • By Simone de Gale ArchitectsPrivate Houses

Morocco in London

In this build, the focus was on the concept of a sunroom and the glass elements required for letting light into the home. With the addition of a glass extension, Morocco in London can bring in light without the fear of being overlooked due to the brick wall of An Indian Retreat. Caption The extension is a unification of workspace, reading nook, and kitchen space, all of which are surrounded by plants and flowers. There is also an addition of a guest cloakroom, which can also function as a laundry room incorporating a classical laundry basin with a drying rack above. The laundry basin was manufactured in-house so that the homeowner's vision could be personally completed by the architects.   Caption The renovations on this ho... More

Project • By Dietrich | UntertrifallerOffices

OPES Works

The property at the edge of an industrial park, surrounded of orchard meadows, inspired us to create a hybrid structure, which blurs the boundaries between the classic typologies of office and residential buildings. Far cantilevered, rectangular ceiling tiles and recessed façades extend the office space to the outside – possibility rooms, which the user can appropriate for a short retreat into the green or for spontaneous brainstorming in the group. At the same time, the surrounding balconies serve as constructive sun and weather protection. The roof is folded several times into pent roofs. Consistently oriented to the south, the roof areas, which are completely equipped with photovoltaics, make an important contribution to the... More

Project • By EGM architectsApartments

LOYD DIJKZONE

KlokGroep has commissioned 78 spacious new-build apartments on an artificial mound in the green Dike Zone along the River Waal in Nijmegen. The spacious apartments, contained in three buildings, offer space and tranquillity close to the city and panoramic views of the river and the green landscape.    Situated on a mound The complex consists of three volumes that step up in height and increase in size, creating a sense of spaciousness and openness. Similarities in design and materials ensure that the three unite to form a close-knit ensemble. The biggest and tallest building consists of six floors and, in terms of height, appears grandly imposing beside an old orchard. The other two buildings, five and four floors in height, ar... More

Project • By Architects of InventionApartments

Lisi Garden House

The Site The site is located to the North-West of Tbilisi, in the Saburtalo district, on a sloping hill near Lisi lake, with views over the city. A series of high-profile practices – Architects of Invention, Riccardo Bofill and UN Studio - have been commissioned to populate the masterplan with radically different, new build, 5 - 7 storey residential blocks, that will sit alongside a number of private houses.   Lisi Green Town The scheme is part of Lisi Development’s Green Town, a substantial residential project that boasts innovative green principles. Residents’ utility bills are reduced by up to 30%, thanks to Lisi’s energy efficiency standards, with electric charge points and rainwater harvesting included.... More

NewsNews • 15 Jan 2021

MVRDV frames colored glass in an asymmetric brass pattern for Bulgari Bangkok storefront

Bangkok’s Bulgari flagship store is the second store for the Italian brand by MVRDV, after completing the Kuala Lumpur storefront in 2018, using a combination of concrete and resin. This time MVRDV opted for a glass in varying colours and transparency framed in an asymmetric pattern. © Ketsiree Wongwan Similar to the Kuala Lumpur design, MVRDV was inspired by the cornice forms they found in the marble framed windows of Bulgari’s first store in Rome, which opened in 1905. This time they filled the striking patterned frames with varying colors of glass in different degrees of transparency.  © Ketsiree Wongwan “With this design, we bring a Roman zest for life to Bangkok. We are working on several... More

NewsNews • 24 Dec 2020

Top 10 glass projects of 2020

Laurian Ghinitoiu 1. The Opus by Zaha Hadid Architects The void’s facade consists of 4,300 single and double curved glass panels that cover 6,000 square meters. The panels are made from 8 mm Low-E glass, 16 mm of spacing between the panes, and two layers of 6mm clear glass with a 1.52mm PVB resin laminate. Each panel is installed with an LED that results in a dynamic light installation.     Architect Jun Aoki 2. Louis Vuitton Maison Osaka Midosuji by Jun Aoki and Associates The distinctive façade is made up of 10 ‘sails.’ The airfoil shapes of the sails are made of 2D curved glass panels, which achieve cost efficiency as well as ease of manufacturing. Each panel is double glazed, with the ou... More

Project • By MIKAMI ArchitectsLibraries

Tonami Public Library

It is a public library located in Tonami City, Toyama Prefecture.   The spectacular scenery of the quiet Tonami Plain is unparalleled. The panorama of the scattered villages, which was once the food basket of the Kaga domain, has been passed down from ancient times as a beautiful idyllic landscape. The reason is the dignity of the locals, who have both rationality and a rich spirit, and have evolved into a traditional wooden farmhouse called Azumachi. With that image in mind, I came up with the concept of an "open plan library under a big roof" facing the main street that runs through the city.   We wanted the roof with scale and gentle rolls to be a new landmark in Tonami. It is a modern interpretation of Azumadachi and is al... More